1. listopadu 1942, tedy v době, která pro český národ i kulturu nebyla lehká, bylo slavnostně otevřeno Divadelní a filmové oddělení Městské knihovny za účasti tehdejších celebrit - hereček Adiny Mandlové, Růženy Šlemrové, Hany Vítové, Blanky Waleské, herce Františka Vnoučka, filmového kritika Bedřicha Rádla nebo houslového virtuóza Jaroslava Kociana.

Divadelní hry i světové filmy

V roce 1998 bylo divadelní a filmové oddělení rozšířeno a přesunuto na pravou stranu budovy, kde poskytuje čtenářům pohled na původní interiér Městské knihovny, navržený architektem Františkem Roithem. V přízemí a na galerii obložené dubovým dřevem je umístěn volný výběr s bohatě zastoupeným fondem českého a světového dramatu, teorie divadla, teorie filmu, scénografie a kostýmnictví (chráněný fond) a stále doplňovanou sbírkou zlatého fondu české a světové kinematografie na DVD.

Od poloviny 60. let 20. století je rovněž budována ojedinělá sbírka divadelních, filmových a televizních recenzí.

Nejen půjčovna knih

Kromě knižních služeb pořádá oddělení také přednášky z dějin českého a světového divadla a filmu, komponované pořady anebo cyklus setkání s osobnostmi z oborů divadla a filmu Barevné čtvrtky, kterých se pravidelně zúčastňují přední osobnosti. Hosty tu například byli dramatik Arnošt Goldflam, filmová dokumentaristka Helena Třeštíková, herečky Marie Tomášová, Daniela Kolářová, Táňa Fischerová, Táňa Medvecká anebo třeba herci Michal Pavlata, Jiří Ornest či Igor Chmela.

Oddělení vedou teatrologové

Ve vedení tohoto unikátního oddělení, které hojně využívali a využívají hlavně studenti pražské konzervatoře a DAMU, stáli vždy odborníci. Jeho počátky jsou spjaty se jmény dramatika Jaroslava Tumlíře a knihovníka Artura Salavy, po nichž se za jeho pultem vystřídala celá řada knihovnic, vedených zprvu divadelní publicistkou Marií Paříkovou, po generální rekonstrukci a automatizaci pak divadelní historičkou Marií Valtrovou. V současné době oddělení vede teatroložka Dita Lánská.