Vědci se domnívají, že v České republice jsou lidé s duševním onemocněním stigmatizováni výrazně více než třeba v Anglii. Jedna ze studií odborníků z NUDZ a 3. lékařské Fakulty UK pojednává o tom, že by například soused s duševním onemocněním nevadil jen čtvrtině respondentů, kdežto v Anglii by takový soused nevadil více než 70 procentům respondentů.

A věděli jste, že duševní onemocnění jsou třetí nejčastější příčinou nově přiznaných příspěvků na péči a jejich výskyt v Česku stále stoupá? A právě na to chce festival Na hlavu, který pořádá Národní ústav duševního zdraví, také upozornit.

Film s nominací na Oscara

Stejně jako v předchozích ročnících bude i letos na programu promítání známých filmů, přednášky odborníků, semináře a další doprovodný program, který přiblíží mimo jiné oblast psychologické a psychiatrické péče, spánku, sexuality, umění, drog, či virtuální reality.

Z filmů diváci hned v úvodu festivalu uvidí například norský snímek Elling, který se dočkal nominace na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film. Vypráví příběh plachého a neurotického muže, který se po několika letech strávených v psychiatrické léčebně vrací se svým spolubydlícím do skutečného světa – návrat do společnosti jim má usnadnit byt v Oslu, který dostali. Jak se s novým životem popasují? Film režisér Petter Naess natočil podle jednoho z nejúspěšnějších norských románů Ingvara Ingvara Ambjornsena.

Snímek ověnčený cenami a Úsměvy smutných mužů

I další francouzské romantické drama Láska vzbudilo velkou pozornost. Snímek pojednávající o útrapách osmdesátiletého manželského páru byl mimo jiné oceněný Zlatou palmou z Cannes, či Oscarem za nejlepší anglicky mluvený film.

Z českých filmů pak budou mít návštěvníci možnost vidět snímek Úsměvy smutných mužů, který režisér Dan Svátek natočil podle autobiografické knihy Josefa Formánka. Do hlavní role režisér obsadil Davida Švehlíka, pro kterého se postava alkoholika, jenž se pokouší poprat se svou závislostí, stala velkou hereckou příležitostí.

Přednášky a diskuse

Festival ale není pouze o filmech. Po projekcích se návštěvníci dočkají diskuzí s odborníky, neméně zajímavé budou i přednášky. Například psychiatr, popularizátor vědy a vysokoškolský pedagog Cyril Höschl pohovoří o tom, co je v našem chování vrozené a co naučené.

V otevřené diskuzi se zase s vámi o zkušenosti s duševní nemocí podělí ti, kteří ji sami zažili. Přijďte si poslechnout, jak se lze vyrovnat nejen s duševní nemocí, ale i s negativními reakcemi okolí, a jak neztrácet naději i v případě, kdy přijdou na řadu potíže.

 

Kompletní program na stránkách festivalu