Festival Na hlavu pořádá Národní ústav duševního zdraví a letošní ročník bude už čtvrtý. V rámci něj se návštěvníci prostřednictvím filmů, besed, diskusí, přednášek či seminářů dozvědí leccos o duševních problémech, spánku, sexualitě, ale také umělé inteligenci, virtuální realitě nebo psychologické a psychiatrické péči.

Duševní zdraví žen

Letos se tým z výzkumného programu Sociální psychiatrie zaměřil na duševní zdraví žen, především pak v souvislosti s těhotenstvím, porodem a mateřstvím.

Ve čtvrtek 6. února festival zahájí herečka Anežka Rusevová, která svým čtením přiblíží nitro deseti žen pohybujících se na hraně psychické rovnováhy. Následující den se můžete seznámit s programem na podporu duševního zdraví a sociálně-emočního učení pro žáky základních škol. V rámci tohoto tématu se rovněž setkáte s mladými lidmi, kteří o duševním onemocnění vědí své. Otevřeně budou o svých problémech hovořit a stejně otevřeně odpoví i na otázky publika.

Problémy maminek a syndrom vyhoření

Festival otevře rovněž otázku těžkých chvil během mateřství, o kterých se zrovna často nehovoří. Dle statistik totiž zhruba pětinu maminek sužují během těhotenství a po porodu psychické obtíže…

O syndromu vyhoření bude hovořit český psychiatr, popularizátor vědy a vysokoškolský pedagog Cyril Höschl. Ve své přednášce shrne a vysvětlí základní definice a patogeneze syndromu vyhoření, jeho projevy a následky, či jaké osoby jsou k němu náchylnější, v neposlední řadě se pak zaměří na pravidla jeho předcházení, případně jeho zvládání.

Tematické filmy

Součástí festivalu je i celá řada filmů. Promítat se bude například snímek Joker o zkrachovalém komediantovi, který se stále více propadá do hlubin šílenství. Komedie Neviditelné zase představí čtveřici žen, které se v denním centru na předměstí francouzského města snaží pomoci jiným ženám ve složité životní situaci.

Drama Zoufalství a naděje pak diváky zavede na sever státu New York, kde budou sledovat příběh nešťastného kněze z malého historického kostela, jehož život obrátí na ruby setkání s Mary a jejím labilním manželem.

Cena Vladimíra Vondráčka

Festival však toho nabídne mnohem víc. Právě díky svému atraktivnímu programu si získal velkou oblibu nejen u laické veřejnosti, ale i u té odborné. Zařadil se tak mezi přední akce, které propojují kulturně-společenská a odborná témata v oblasti duševního zdraví. A právem se od loňského roku pyšní Národní psychiatrickou cenou profesora Vladimíra Vondráčka.

 

Kompletní program najdete na stránkách festivalu