Hlavní výstavku knihovníci na Mariánském náměstí obměňují pravidelně. Tentokrát se rozhodli potěšit milovníky jednotlivých literárních žánrů.

Regály této výstavky nabízejí celou škálu knih pro malé a velké dobrodruhy, vybrat si můžou i pohádkoví nadšenci, hned několik titulů zde čeká také pro nenapravitelné romantiky, vyskládaná tu je i dlouhá řada děl pro obdivovatele napětí.

Pro dobrodruhy

Dobrodruzi by určitě měli zaostřit na román Soumrak templářů. Jeho autor Tony McMahon tohle strhující historické dílo, které se na pulty knihkupectví dostalo v roce 2014, psal na základě doložených historických událostí. Než se totiž McMahon pustil do samotného psaní, podrobně se věnoval studiu dějin a reálií období středověkých křižáckých výprav.

A přesně tam čtenáře děj knihy zavede. Konkrétně do města Edessa, které bylo koncem prosince roku 1144 dobyto. A do muslimských rukou se tak dostal vzácný relikviář s kouskem dřeva z Kristova kříže. A teď je na křižácích, jestli relikvii získají zpět…

Pro milovníky pohádek

Pro ně je tu například kniha Sny na dobrou noc od Arnošta Goldflama. Právě tento autor totiž figuruje na seznamu katalogu Nejlepší knihy dětem, v němž odborníci shrnují to nejzajímavější, co si mohou dětští čtenáři vybrat. A jeho pohádkové knihy nemilují jen nejmenší, díky humorné a čtivé formě se u nich odreagují i dospělí.

Kniha Sny na dobrou noc od tohoto známého divadelního spisovatele nabízí patnáct vyprávění – barevných dětských snů, podobajících se spíše pohádce.

Pro romantiky

Kdo by nemiloval romantické příběhy! A literatura jich je plná. Co třeba oddechový román Táni Kubátové Osud tančil charleston? „Možná jsou mé knihy tak trochu pohádkami pro velké holky, ale jsem přesvědčena, že každý z nás se občas potřebuje na chvíli odpoutat od šedivé reality,“ říká o své tvorbě česká spisovatelka. V jejích knihách lze najít vkusnou porci romantiky a laskavého pohledu na svět.

A přesně to obsahuje i její poslední titul Osud tančil charleston, který vypráví příběh o láskách, radostech i bolestech dvou mladých žen mezi dvěma válkami.

Pro obdivovatele napětí

A co nabízí Městská knihovna ve své výstavce obdivovatelům napětí? Tak například špionážní detektivní příběh z válečného Londýna roku 1940 nazvaný Churchillova sekretářka.

Autorka románu Susan Elia MacNeal tentokrát pasovala do role hlavní hrdinky mladou talentovanou matematičku Maggie, která odjíždí z USA do rodné Británie vyřešit prodej domu, jenž zdědila po své babičce. Anglie však vstupuje do války a Meggie chce být jako vlastenka užitečná, získá místo sekretářky v úřadu ministerského předsedy. Jednoho dne ji ale v časopise zaujme obyčejný inzerát, který v obrázku ukrývá zakódovanou šifru. A Meggie se tak zaplete do sítí válečných vřav…