Kulturní a vzdělávací centrum knihovny ročně pořádá přes 6000 akcí, které navštíví přes 60 000 dětí, dospělých a seniorů. Nabízí prostor pro volný čas i studium, vydává e-knihy a pořádá různé kulturní akce na pobočkách. Opravdu každý si vybere podle svého gusta.

Pro začátek února vám přinášíme dva tipy.

Po stopách našich předků aneb genealogie prakticky I.

Genealogie zkoumá vztahy mezi lidskými jedinci, vyplývající z jejich společného rodového původu. S tímto pojmem a základní teorií jste se mohli setkat v knihovně již v minulém roce. I letos se můžete těšit na pokračování. Přednášky budou tentokrát více zaměřené na život našich předků.

Únorový kurz je nazvaný Škola a vzdělávání v životě našich předků. Seznámíte se s historií vzdělávání a škol, s povinnou školní docházkou v různých dobách a o čelední službě. Naučíte se také, kde hledat školní záznamy a kroniky.

Léčba výživou

Dnešní svět ovládá péče o fyzické zdraví. Lidé jsou schopni vyzkoušet téměř vše, včetně všelijakých diet, jen aby dosáhli vytoužených výsledků. Jistě jich sami znáte celou řadu nebo jste o nich aspoň slyšeli.

Jedna z nich je tak trochu unikátní a nazývá se eliminační. Ta na rozdíl od všech ostatních není založena na tom, že díky ní zhubnete. Je založena na tom, že díky ní budete moci docílit lepšího zdraví. A to v tom smyslu, že se u vás nebudou objevovat různé zdravotní problémy.

Přijďte si poslechnout, co se stane, když zdravý člověk vynechá lepek či jiné běžné složky potravin, jak se postavit k půstu, keto dietě či dalším dietním opatřením, co je to laktózová intolerance, low FODMAPs dieta…

Na tyto a další otázky odpoví doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., přednosta interní kliniky 3. LF UK a Thomayerovy nemocnice ve spolupráci s Výborem dobré vůle – Nadací Olgy Havlové.