Co je vlastně e-kniha (e-book, online kniha)? Digitální ekvivalent tištěné knihy. On-line knihy jsou určeny pro čtení ve speciálních čtecích zařízeních, kterými jsou například čtečka e-knih – ta obvykle poskytuje nejvíce konfortu, chytré telefony, notebooky či tablety.

Vrchlického Poezie italská nové doby I – X

Podle výzkumů se k četbě knih v elektronické podobě hlásí více než třetina čtenářů. Proto není divu, že se jejich potřebám přizpůsobují i knihovny, mezi něž patří i ta pražská, která každý měsíc přichází s nabídkou nové e-knihy.

Tak třeba v červnu knihovníci pro své čtenáře připravili titul Poezie italská nové doby I – X od klasika českého písemnictví Jaroslava Vrchlického. Tento desetidílný cyklus děl více než 130 italských básníků byl poprvé kompletně v jednom svazku publikován roku 1885. Vrchlický v něm čtenáře prostřednictvím svých překladů a medailonků seznamuje s literárními autory, jakými jsou například anglický malíř a básník Gabriel Rossetti, jeden z největších italských básníků Giacomo Leopardi, italský básník a literární kritik Giosue Carducci či italský básník, spisovatel a válečný hrdina Gabriele d'Annunzio.

A editoři pražské Městské knihovny se rozhodli vydat každou jednotlivou část jako samostatnou e-knihu...

Na Knížecí od Karla Šiktance

I v červenci Městská knihovna přichází s novou básnickou sbírkou v podobě e-knihy. V digitální podobě tak můžete „prolistovat“ titul Na Knížecí od českého básníka Karla Šiktance, držitele ceny Jaroslava Seiferta (sbírka Srdce svého nejez), ceny Českého literárního fondu a Státní ceny za literaturu (za sbírku Šarlat)

Nejnovější básnická sbírka Karla Šiktance Na Knížecí je inspirována Prahou a autor v ní pátrá nejen po osobních vzpomínkách, ale i po ozvěnách dějinných událostí, uchovávaných v paměti.

„Doporučujeme“

Pokud si nebudete s výběrem e-knih vědět rady, nezoufejte. Na webu knihovny najdete v sekci E-knihovna kategorii „Doporučujeme“, kde si jistě přijdou na své jak muži (pro ně knihovníci vybrali nejen detektivky, sci-fi, ale i pražskou historii či e-knihy s vojenskou tematikou), tak i ženy – pro ty tu jsou třeba pohádky, romantické příběhy či kuchařky.

Knihovníci myslí i na školáky. Právě jim doporučují e-knihy jako například humoristický román Karla Poláčka Bylo nás pět, ale také thrillery, nebo čtivo historické.