O jakou technologii jde? RFID (Radio Frequency Identification, identifikace na rádiové frekvenci) navazuje na systém čárových kódů, zavádí se nové čipy. A to není žádná legrace. Knihovníci totiž musejí vzít do ruky každý svazek, nalepit do něj nový identifikační čip a ten propojit s knihovním systémem Koniáš.

Samoobslužné knihovny

Technologie RFID je postavená na předávání informací uložených v čipu knihovního systému a dalším zařízením, se kterými je propojená pomocí antény. Umožňuje načíst více svazků najednou, a to bez nutnosti je otevírat a hledat kód – výpůjčky tedy budou výrazně rychlejší. A zvládnou je i čtenáři – v pobočkách budou postupně nainstalována samoobslužná zařízení, podobná selfecheckům známým z obchodních domů.

Jako první si je na konci srpna vyzkouší čtenáři v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí, do konce letošního roku je knihovna nainstaluje na dalších dvanácti pobočkách a do konce roku 2020 bude samoobslužným zařízením na půjčování knih vybavena každá pražská pobočka.

Knihovníci budou mít čas na čtenáře

Zavedení technologie RFID do služeb Městské knihovny v Praze je součástí realizačního programu R1 Strategického plánu hl. m. Prahy. Cílem projektu, nazvaného Městská knihovna: kulturně komunitní centra v lokalitách, je umožnit knihovníkům, aby se mohli více věnovat svým čtenářům – nová technologie jim totiž velmi urychlí práci s knižním fondem a vyhledávání v něm.