Kromě literárních besed, výstav, filmových projekcí anebo třeba přednášek nabízí Městská knihovna také kreativní workshopy. Hned pět najednou se jich koná v rámci akce Knihovna plná talentů, která proběhne v sobotu 24. listopadu.

V široké nabídce si vybere každý, některé workshopy jsou vhodné i pro děti a mládež. Na akci je vstup volný, kapacita je ale omezena, proto je třeba si své místo rezervovat.

Čteme dětem a s dětmi

Pro děti je určen hned první workshop od 13:00 hodin, který se trefně jmenuje Knihožrouti, knihomolové a další knižní havěť. Děti se v něm dozví, jak se knihy píší a také jak se tisknou, váží a vydávají. Lektorka Klára Smolíková jim rovněž vysvětlí, jak se vybírá název a jak obálka.

Mladí účastníci budou plnit úkoly z knihy, kterou lektorka napsala a rodiče se dozví, jak s dětmi o knihách mluvit.

Od techniky po improvizaci

Následující workshop je určen pro technické typy. Zájemci se naučí, jak modelovat pro 3D tisk, sami si vymodelují razítko dle vlastního návrhu, které si pak v knihovně budou moci i nechat vytisknout.

Pro ty, kteří si tykají s moderní technikou, je tu i workshop o natáčení knižních vlogů, tedy youtube a jiných recenzí knih, jež jsou v poslední době mezi mládeží velmi populární a vlogeři mají velký vliv na to, co se čte.  

Další dílna se týká psaní, a to psaní tvůrčího. Jak na beletrii zájemcům poradí spisovatel a scenárista Jiří Walker Procházka. Celý den v knihovně bude možné zakončit na workshopu improvizace – ta není jen divadelní technikou, ale pomáhá i při běžné konverzaci nebo třeba výuce či přednáškách.

Pokud jste si vybrali workshop, který vás zaujal, rezervujte si místo a přijďte si do Městské knihovny vyčistit hlavu a něco se naučit.