Česká republika má nejhustší síť veřejných knihoven na světě, kterou ročně navštíví téměř 24 milionů čtenářů a návštěvníků. Tato tradice sahá už ke vzniku samostatného Československa.

Jak ale knihovny přežijí do budoucna? Právě o tom se bude diskutovat. Nejprve v roce 2018 ve všech krajích se zástupci krajů a samosprávy, návazně pak v roce 2019 se zástupci veřejné správy. Cílem diskuzí je otevřít téma budoucnosti knihoven v digitálním světě.

Kdo bude debatovat?

Pražská debata Knihovna věc veřejná se uskuteční ve středu 6. června 2018 a vystoupí na ní pražský radní pro oblast kultury Jan Wolf, pražská zastupitelka Eliška Kaplický Fuchsová, starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, ředitel Městské knihovny Tomáš Řehák, Blanka Skučková z ministerstva kultury, Tomáš Lapáček z Institutu rozvoje a plánování Prahy, Petr Bílek z Literárních novin a Michal Kryl se spolku Nová škola.. Moderovat ji bude Štěpánka Duchková.

O čem bude řeč

A témata? Prolíná se v nich slavná minulost a horká současnost s budoucností. Knihovny by měly i nadále plnit funkci poskytovatele nejen informací prostřednictvím knih, ale také být srdcem své komunity, místem pro učení, kreativitu a inovace ve své obci.

Diskutovat se bude o tom, jak využít to, co jsme podědili po první republice, tedy onu neuvěřitelnou síť knihoven, o tom, jak knihovny propojit a co mohou získat spoluprací se školami a neziskovými a příspěvkovými organizacemi.