Jde o retrospektivní výstavku československých dětských knih vycházejících v letech 1929 až 2017. Každý rok je prezentován vybranou knížkou, která v daném roce vyšla v prvním vydání.

V dubnu se představují 40. léta

Na výstavě najdete především knihy českých autorů, ale také díla autorů slovenských. Výstava se mění po měsíci. Každý měsíc totiž představuje jinou dekádu.

V dubnu knihovníci věnují retro výstavku knížkám, které vyšly v prvním vydání ve 40. letech 20. století. Byla to bolestná doba poznamenaná nesvobodou nejprve nacistickou, a po krátkém období znovunabyté demokracie, posléze vystřídána totalitou komunistickou.

Přesto i v těchto letech mezi tendenčními tituly v Československu vyšly tiskem knihy, které berou do ruky dětští čtenáři i dnes a patří ke klasice české literatury pro děti a mládež.

Poprvé Mumínci i Rychlé šípy

Ze zahraničních titulů v knihovně najdete například Sbírku básní Christiana Morgensterna Ferda Páv a všelijaká zvířata, nezapomenutelnou Pipi a Děti z Bullerbynu Astrid Lindgrenové. A uprostřed 40. let se čtenáři poprvé setkali se světem zvláštních skřítků – Mumínků švédsky píšící finské spisovatelky a ilustrátorky Tove Janssonové.

Z českých v těchto letech vyšly třeba nesmrtelné Rychlé šípy a jejich Záhada hlavolamu.

 

Podívejte se na webové stránky: www.mlp.cz