Divadelní a filmové oddělení srdečně zve na další podvečer z cyklu Barevné čtvrtky, tentokrát s režisérkou Hanou Burešovou a dramaturgem Štěpánem Otčenáškem. Tato dvojice, která sdílí dobré i zlé jak na jevišti, tak i v občanském životě, má za sebou desítky společných prací nejen v domovském Divadle v Dlouhé.

Přes sedmdesát titulů

Dosud tato dvojice nastudovala přes sedmdesát divadelních inscenací a pět rozhlasových adaptací divadelních her. Za své režie Hana Burešová získala Cenu Alfréda Radoka za nejlepší inscenaci roku (Don Juan a Faust - 1993, Smrt Pavla I. - 2008, Polední úděl - 2012).

Od roku 1996 oba působí v uměleckém vedení Divadla v Dlouhé, hostovali ale také v Národním divadle, v Divadle na Vinohradech, pravidelně hostují v Městském divadle Brno.

Pestrý profesní život

Burešová vystudovala činoherní režii na pražské DAMU, pod značkou DDT (Družstvo divadelní tvorby) se svým manželem Štěpánem Otčenáškem, který je jejím stálým dramaturgem, realizovala své první inscenace v pražském Klubu v Řeznické. V letech 1988-92 byla v angažmá ve Středočeském divadle Kladno - Mladá Boleslav, 1992-95 v pražském Divadle Labyrint.

Otčenášek je kromě divadelního dramaturga také teatrologem, pracoval v Divadelním ústavu a v Kabinetu pro studium českého divadla ČSAV. Od roku 1990 byl dvacet let redaktorem (2005-09 šéfredaktor) teatrologického čtvrtletníku Divadelní revue. S Hanou Burešovou mají syna.

Setkání v Ústřední knihovně uvede Marie Valtrová, řeč jistě přijde na soužití dramaturga s režisérkou i na úskalí divadelního života.