Děti z baletní školy Attitudeballet nebudou v knihovně vystupovat poprvé. Na pódiu Velkého sálu na Mariánském náměstí už dříve předvedly úryvky z baletu Louskáček nebo z představení Popelka a zatančily příběh o spící krásce Růžence.

Legendární titul v podání malých tanečníků

21. června se dětští interpreti v Ústřední knihovně předvedou s vybranými tanci z baletu Labutí jezero, jehož autorem je ruský hudební velikán 19. století – Petr Iljič Čajkovskij. Jde o známý pohádkový příběh, který vychází ze sbírky německých národních pohádek o princezně Odettě, černokněžníku Rudovousovi a nešťastném princi Sigfriedovi.

Nesmrtelnost pohádce vtiskl právě Petr Iljič Čajkovskij. Jeho balet si slávu ale nezískal hned. Premiéra, která se uskutečnila v roce 1877, totiž byla neúspěšná a Čajkovskij se až do svého skonu domníval, že napsal úplný propadák. Dva roky po skladatelově smrti, v roce 1895, titul s novou baletní choreografií uvedlo Mariinské divadlo v Petrohradu a od té doby se píše jeho nová historie – ta slavná a opěvovaná.

Labutí jezero je dnes s dalším baletem – Romeem a Julií od Sergeje Prokofjeva – baletem nejhranějším a tudíž i nejznámějším. Jaký bude tento legendární titul v podání malých „baleťáků“?

Ohnivé flamenko připravila skvělá lektorka

23. 6. pak návštěvníkům Městské knihovny rozproudí krev ohnivé flamenko. Představí ho studenti španělské lektorky Virginie Delgado.

Tahle rodačka z Madridu se tanci začala věnovat ve svých dvanácti letech. Studovala na legendární taneční škole Amor de Dios a na madridské královské konzervatoři. Virginia Delgado, jejíž taneční projev se vyznačuje elegancí, osobitostí a jedinečností, účinkovala v mnoha souborech a kromě rodného Španělska se představila na jevištích i v Paříži, Stuttgartu, Mnichově, Lucernu, Curychu, Bratislavě či v Praze.

V roce 2013 založila v České republice flamenkové uskupení Compañía de danza flamenca – Virginia Delgado. A vystoupení v Ústřední knihovně nazvané Flamenkeando ukáže, jak se její studenti na své cestě flamenkem posunuli. A nejen její. Flamenkeando je vlastně setkáním několika škol, které spojuje stejná vášeň a láska.

Nechte se v Ústřední knihovně také strhnout tancem!