Zajímá vás kvalitní literatura a oceňovaní autoři? Pak právě pro vás tu je čtenářský klub Městské knihovny, věnující se knihám laureátů (nejen) Nobelovy ceny za literaturu.

Na každém setkání probíhá debata o jedné knize nositele Nobelovy ceny za literaturu a o jedné knize laureáta jiné literární ceny. Četba je vybrána tak, aby byly tituly tematicky příbuzné, ale přitom tvořily jistý protiklad a ukazovaly tak různé pohledy na společenské problémy současnosti.

Přečtěte si Seiferta

Nejbližší setkání se koná 23. srpna a věnováno bude vzpomínkové knize Jaroslava Seiferta Všecky krásy světa. Máte tedy dost času se s dílem seznámit a literární události se zúčastnit.

Kniha samotná stojí za přečtení i tak. Žižkovský rodák, básník a nositel Nobelovy ceny v ní popisuje Prahu začátku 20. století, Prahu avantgardy a kulturního rozkvětu.

Nobelovky letos nebudou

Pokud si chcete přečíst knihu nejnovějšího nositele Nobelovy ceny za literaturu, máte smůlu. Švédská akademie ji totiž letos neudělí. V roce 2019 tak budou předány ceny dvě.

Toto rozhodnutí je zdůvodněno sexuálními skandály spojenými s členy akademie, která cenu uděluje. Je to poprvé od válečného roku 1943, co nebude cena předána. Od roku 1901, kdy byla "Nobelovka" udělena poprvé, nebyla vyhlášena pouze v době první a druhé světové války.