Akce s názvem Moje Mariánské, na níž se podílejí Magistrát hl. m. Prahy, Městská knihovna, Institut rozvoje a plánování hl. m. Prahy, Galerie hl. m. Prahy a Národní knihovna, chce Pražanům a návštěvníkům hlavního města představit dočasnou proměnu Mariánského náměstí. Proměnu, která se plánuje v budoucnu natrvalo.

Chystá se totiž rekonstrukce náměstí, která má z něho vytvořit místo pro setkávání a odpočinek. Jako tomu bylo dřív, kdy tu nebylo žádné parkoviště a plno projíždějících aut k tomu.

Bibliobus nesmí chybět

Mariánské náměstí se ve své dočasné nové podobě představí v sobotu 21. září. A od 10 hodin si to tu můžete parádně užít. Připraven je totiž bohatý doprovodný program.

Nebude chybět Bibliobus, pojízdná knihovna, v níž si můžete půjčit a vrátit nejen knihy, ale i CD a DVD. O knihách si budete moct také popovídat, třeba s nejdéle sloužícím „pojízdným“ knihovníkem Pavlem Machartem.

Za zábavou do Albi koutku

Milovníci deskovek jistě uvítají Albi koutek, který nabídne hlavolamy, či nejrůznější hry. Mimochodem, už jste viděli tužku, která dovede sama přečíst knihu, zazpívat lidové písně, mluvit anglicky, ptát se na různé otázky či vydávat třeba zvuky zvířat? Tak to je elektronická tužka, která poutavou a zábavnou formou vaše děti provede světem Kouzelného čtení! A to v Albi koutku také najdete.

A kdo si nebude chtít hrát, může se podívat třeba na divadlo. Dětem zahraje loutkové divadlo Říše loutek mravoučnou komedii Dejte mi jitrnici. Je to hra podle francouzského dramaturga a loutkaře Louise Edmonda Duranta, v níž se hlavní hrdina „Paňáca“ celou dobu se všemi pře o jitrnici, až najednou skončí v bedně a jitrnici sní pes.

Kapely a folklór

Náměstí také oživí hudba. Své veselé písně o smutných věcech tu rozbalí pražská kapela Přeskopec, která ve své původní tvorbě s českými texty navazuje na mišíkovsko-hlasovskou tradici.

Autorskou hudbu představí také pražská kapela Mizmar. Kdo ji zná, ví, že těmto muzikantům je inspirací progresivní rock, ať už světový, či domácí, písničkářský folk a v neposlední řadě i československý bigbít.

Své umění předvede také slovenský folklórní soubor Limbora. V krojích vystřihne ukázky tanců a nejen to, kdo bude chtít, může se zapojit i do jejich výuky.

Přijďte, na Mariánském náměstí toho 21. září zažijete mnohem víc!