Nápad spisovatelů zaměřit se na generaci dospívajících není nijak nový, do tvorby pro mladé řadíme už legendárního Hraběte Monte Christa Alexandra Dumase staršího, Dickensova Olivera Twista anebo Dobrodružství Toma Sawyera od Marka Twaina.

Mladá literatura zahrnuje různé žánry

Americká knihovnická organizace definuje čtenáře literatury Young Adult jako náctileté a mladé mezi 12-18 lety. Z výzkumů pořádaných mezi čtenáři však vyplynulo, že knihy vycházející pod tímto štítkem čtou mladí lidé až do věku 30 let. Je zde totiž z čeho vybírat – „mladá literatura“ zahrnuje různé žánry. Od sci-fi a fantasy přes drama, romantické povídky a romány, deníky, dopisy, memoáry až po vzdělávací romány.

V současnosti jsou populární i takzvané dystopické romány, popisující utrpení nesvobodných lidí pod nadvládou krutého diktátora (například Divergence Veroniky Rothové nebo Hunger Games Suzanne Collinsové).

Sociální témata

Hlavním posláním této literatury je poskytnout čtenáři možnost identifikace s hlavními hrdiny, nenásilně navrhnout řešení problémů, se kterými si neví rady v běžném životě, navodit pocit bezpečí a zároveň ho i pobavit. Do knih se dostávají témata jako šikana nebo sociální problémy.

Knihy z této kategorie spojuje také to, že jsou zaměřeny na příběh. Mívají silnou dějovou linku, snadno zapamatovatelné postavy, detaily, autentické dialogy. Jsou čtivé, napsané efektivně, bez zbytečných odboček, jazykem, kterému čtenáři rozumí, s vtipy, kterými se baví s kamarády. 

Fresh Books je místem pro mladé knihomoly

A právě na tuto literaturu, jejímž pojítkem je mladý hrdina, se kterým se čtenář může ztotožnit, se v pražské Městské knihovně zaměřuje čtenářský klub Fresh books - místo, kde se setkávají právě nadšení příznivci žánru Young Adult/New Adult.

Městská knihovna se ve svém čtenářském kroužku rozhodla zaměřit na specifické potřeby čtenářů této věkové kategorie a pokouší se jim vytvořit zázemí, kde mohou debatovat nejen o přečtených knihách, ale také o problémech, které je trápí.

Tato setkání probíhají v příjemném prostředí, které poskytuje nově vzniklý komunitní prostor Dílna v budově Ústřední knihovny na Mariánském náměstí. Zájemci se nad předem domluvenými knihami schází jednou měsíčně vždy ve středu odpoledne.

Na neformálních schůzkách je uvítají přátelské knihovnice, jež jsou samy nadšenými čtenářkami žánru Young Adult. Na srpnovém setkání bude na pořadu dne první kniha série od Victorie Aveyard – Rudá královna.

 

Podívejte se na webové stránky: www.mlp.cz.