Dokument režiséra Marka Mackoviče z roku 2016 si za hlavního hrdinu zvolil Okhwana, korejského právníka a hlavně cyklistu. Okhwan je naivní snílek a zapálený aktivista v jednom. Vydal se totiž na nemožnou cestu - chce projezdit na kole celý svět, a upozornit tak na téma rozdělení vlastní země nesmyslnou hranicí mezi Severní a Jižní Koreou.

Na cestě s Okhwanem

Dokument sleduje část jeho cesty – Okhwanovo putování provází 5 operací, 6 srážek s autem, 10 let na cestě, 192 zemí a přes 10 000 kilometrů. Film, natočený v HD kvalitě, klade „filmařské“ otázky - jak vypadá propaganda ve filmu a v televizi? Na co mohou obyčejní Severokorejci chodit do kina? Jaké filmy se mohou pouštět v tamních televizích?

O režisérovi

Autor filmu Marek Mackovič (ročník 1981) se podílel na projektu Ridleyho Scotta Life In a Day. Od roku 2000 pracoval v mnohých oblastech  filmu, pro společnost Filmpark produkuje filmy a dokumenty pro kina a televize. Okhwan´s Mission Impossible je jeho celovečerní debut.

Dozvíte se něco více nejen o Severní Koreji

Projekce filmu bude uvedena přednáškou koreanisty Jaromíra Chlady, který strávil v Severní Koreji půl roku jako student. Následovat bude diskuse, do které se přes skype zapojí i sám režisér snímku. Debatu odmoderuje Vladimír Hendrich.