Přehlídku zahájí v pátek 13. ledna v 17 hodin diskuze u kulatého stolu s našimi předními divadelními odborníky. Řeč bude o českém amatérském divadle v současnosti. Moderovat bude dramaturg Zdeněk Janál, který v současné době působí v divadle v Chebu.

Karlovy Vary přivezou hru o odsunu

Ještě v pátek, od 19 hodin, se představí Divadelní studio D3 z Karlových Varů. Přiveze kontroverzní inscenaci hry Tomáše Vůjtka Smíření. Děj dokumentární tragikomedie se odehrává v době divokého odsunu – tedy na jaře 1945 – s lehkými dozvuky na počátku padesátých let.

Inscenace vypráví o tom, co se skutečně stalo, ale také o tom, co jsme si jako lidé schopni udělat navzájem ve jménu zármutku nebo pomsty. Hra ukazuje, že lidskost nezná národnost ani hranice, pojednává i o těch, které to „semele“ – a o těch, kteří přežijí všechno a ještě na tom vydělají…

Hra Smíření byla na krajské přehlídce v Horažďovicích (2016) vyhodnocena jako nejzajímavější divadelní počin. Její tvůrci získali dvě ceny herecké, cenu za dramaturgii, režii a nominaci na národní přehlídku Divadelní piknik Volyně 2016, kde obdržela další ocenění.

Inscenace rovněž sklidila velký úspěch na nejvýznamnější české přehlídce amatérského divadla Jiráskův Hronov 2016.

Přijde i Zilvar z chudobince

Pro mladší diváky je určena adaptace slavné Poláčkovy knihy Bylo nás pět, která bude k vidění v sobotu odpoledne v podání souboru z Mladé Boleslavi. Inscenace, v níž ožívají Petr Bajza, Eda Kemlink, Tonda Bejval, Čeněk Jirsák a Zilvar z chudobince, obdržela několik ocenění na divadelní přehlídce Wintrův Rakovník 2016 a účastnila se celostátní přehlídky amatérských činoherních souborů Divadelní piknik Volyně 2016.

Inspirace Bergmannovým filmem

Ve stejný den, tedy v sobotu, se představí Rádobydivadlo Klapý s ambiciózní inscenací Ladislava Valeše Dlouhá cesta. Jde o adaptaci scénáře Ingmara Bergmana Lesní jahody.

Hlavní hrdina, sedmaosmdesátiletý Isak Borg, je všeobecně uznáván jako jeden z nejpřednějších švédských vědců. Zvláště prostřednictvím potlačovaného podvědomí několika svých snů a vzpomínek z mládí si začíná uvědomovat, že krom oné vnější stránky je celý život zatrpklým sobcem, bez lásky i přátel. Vůči prožitku blízké smrti nyní stojí obnažen a navíc zcela sám.

Mimořádná inscenace Ladislava Valeše s vynikajícím hereckým výkonem byla ověnčena mnoha cenami na Národní přehlídce Krakonošův divadelní podzim ve Vysokém nad Jizerou 2016.

Dlouhá tradice a skvělá pověst

České amatérské divadlo má dlouho tradici i skvělou pověst, přehlídka v Městské knihovně je toho jen důkazem. Vždyť právě ze zázemí ochotnických souborů vzešly mnohé hvězdy minulých let – a třeba se nějaká budoucí divadelní star objeví i na pražské přehlídce.

 

Podívejte se na webové stránky: www.mlp.cz