Podle odborníků není jarní únava jevem pouze moderní doby, trpěli jí totiž už naši předkové. Jak jarní únava vypadá? Váš organizmus je po zimě unavený, jste malátní a bez energie. A to proto, že v předchozích měsících, které tak zoufale postrádaly sluneční paprsky, váš imunitní systém pracoval na plné obrátky, aby vás například chránil před různými nemocemi.

Šťávy a míchané nápoje z přírody

S jarní únavou se dá ale dobře bojovat a dokonce jí i předcházet. Jak? Městská knihovna například doporučuje prolistovat si knihu Davida Freje Šťávy a míchané nápoje z přírody. Autor čtenářům nabízí 110 receptů na přípravu ovocných i zeleninových šťáv a smoothies. Tyhle nápoje nejenže pomáhají regulovat tělesnou hmotnost, navíc dodají organismu tolik potřebnou energii.

S knihou Šťávy a míchané nápoje z přírody si můžete takhle dopřávat vitaminové bomby denně. Navíc se dozvíte i spoustu informací o zdravotních účincích ovoce, zeleniny, rostlinných mlék, či sladidel a koření. A také to, jak správně provádět detoxikaci a držet půst.

Všechny důvody světa, proč běhám

Proti jarní únavě také pomáhá pohyb, nejvíc pak venku na čerstvém vzduchu. Mozek tak začne vyplavovat endorfiny, které přispívají ke zlepšení nálady, krásně se také okysličí buňky a dochází i ke zlepšení metabolických pochodů. A jedním z nejlevnějších sportů, který existuje, je běhání. Proto není divu, že i Městská knihovna doporučuje publikaci Všechny důvody světa, proč běhám.

Autorem knihy je Matthew Inman, původně nesportovec a naprostý lenoch, který se ale jednoho dne stal na běhu závislý. A tak se ze své vášně vypsal. Všechny důvody světa, proč běhám, je soubor komiksových příběhů hlavně o koblihách a Nutelle – o obžerství, marnivosti, extázi. Vtipně pomocí obrázků popisuje důvody, proč se rozhodl běhat cestou necestou... Třeba se díky této knize pro tento sport, na kterém se nakonec mnozí stanou závislými, také rozhodnete zkusit.

Supervita aneb Navždy zdravá a krásná

Na jaře se rovněž mnozí rozhodnou změnit svůj životní styl. Pokud mezi ně také patříte, tak právě vám knihovníci doporučují dílo Dany Čermákové nazvané Supervita aneb Navždy zdravá a krásná. Je to příručka zdravého životního stylu, která je sice určená především ženám, jistě se v ní ale najdou i muži.

Autorka v této knize na základě svých více než dvacetiletých osobních zkušeností čtenářům předkládá návod na to, jak vypadat mladě, být svěží a aktivní. Tak třeba první kapitola seznamuje s řízenou vnitřní očistou těla podle MUDr. Josefa Jonáše, další pak radí, jak se správně a zdravě stravovat, aby váš organismus nebyl zahleněný, a to včetně několika receptů.

V neposlední řadě v knize najdete také cviky vhodné na doma, díky nimž své tělo posílíte a spálíte nadbytečná kila.