Téma o naší metropoli je ještě členěno do několika podkategorií. Je tedy libo Prahu historickou? Nebo Prahu tajemnou? I Prahu uměleckou tu zastupuje několik titulů. Či si někdo chce připomenout, jak naše hlavní město vypadalo v době ohrožení?

Praha historická

Tak třeba kniha brněnského etnografa Karla Altmana Zlatá doba štamgastů pražských hospod vás zavede do společenského života Prahy konce 19. a začátku 20. století. To byla doba, kdy takzvané štamgastenství zažívalo zlaté časy. Do barů, pivnic, krčem, hostinců pravidelně chodily i známé osobnosti, ať už to byli spisovatelé, politici, či herci. A právě o nich autor, který se tématu hostinských společností věnuje dlouhodobě, v knize podává barvitá svědectví. Mimo jiné zachycuje zábavné momenty, líčí vztahy kmenových hostů k oblíbenému podniku a jejich projevy, ale také vztahy mezi jednotlivými skupinami - vstřícné i soupeřící.

Zajímáte-li se o pražské zahrady, pak byste měli sáhnout po titulu Příběhy pražských zahrad, v němž se autorka Hořínková Marie věnuje zahradám méně známým, zapomenutým, anonymním, lidovým nebo dokonce již zmizelým. Ve svém díle přibližuje podobu těchto zahrad v době jejich vzniku, výzdobu, atmosféru a dokonce i události či pověsti, které jsou s nimi spojené. Tento rukopis byl v roce 1996 oceněn hlavní cenou literární soutěže Nadace Františka Langera.

Praha tajemná

Pro příznivce mystické, záhadné literatury tu pak je sekce Praha tajemná. Nabízí třeba knihu známého pražského německého spisovatele Gustava Meyrinka Valpružina noc. Hrdinou příběhu, jenž se odehrává před první světovou válkou, je jakási záhadná bytost – herec Zrcadlo. A ten se v předvečer noci čarodějnic – Valpružiny noci -  stane v tajemném světě malostranských paláců, které doposud obývají potomci starých šlechtických rodů, účastníkem dramatických událostí...

Kniha Aleše Česala nazvaná Tajemná města – Praha vám dokáže, že je u nás na jeden kilometr čtvereční víc záhad, než kdekoli jinde na světě. A Praha je magií a záhadami přímo nabitá. Česalova publikace vás vtáhne do rudolfínské Prahy, do laboratoří alchymistů, odkud se přenesete do paláce Albrechta z Valdštejna, začtete se do tajemství starých kronik, či se seznámíte s jedním z tajemství Václava Hájka z Libočan.

Praha ohrožená

Ještě si pamatujete, jak vypadalo naše město, když ho v roce 2002 postihla ničivá povodeň? Mnozí mají tu hrůzu jistě dodnes před očima. Připomíná ji i fotografická publikace Praha pod vodou, kde najdete ty nejsilnější momentky z období od 12. do 20. srpna 2002. Z období, které se navždy zapsalo černým písmem do dějin naší metropole.

Šest dní, kdy národ věděl. To je kniha od Bohumila Koblihy, která je plná autorových vzpomínek na květen roku 1945. Tehdy mu bylo pouhých čtrnáct let. Přesto si dokázal výstižně psát deník a z těchto zápisků, autentických fotografií a dokumentů o mnoho let později vznikla tato kniha, v níž své postřehy Kobliha doplnil citacemi z archivu svého otce, jednoho z velitelů Pražského povstání.

Praha umělecká

V Praze se to umělci vždy jen hemžilo. Proto není divu, že na téma Praha umělecká lze sáhnout po nejednom titulu. Tak například kniha Voskovec a Wachsmanni (z rodinné kroniky a dopisů) jistě potěší milovníky tohoto slavného českého herce, spisovatele, dramatika a textaře, který byl nerozlučně spojený s Janem Werichem a Jaroslavem Ježkem. Autorka knihy, Adriena Borovičková, se v ní zaměřila na jeho první a druhé období exilu. Mimo jiné uveřejnila (vůbec poprvé) soubor dopisů, které Voskovec z Ameriky psal své rodině do Prahy.

Kniha Národní divadlo zblízka zase určitě zaujme všechny milovníky naší první scény. Je přehlídkou několika desetiletí života Národního divadla, jak ho viděl a vnímal fotograf Jaromír Svoboda, který naší „Zlaté kapličce“ věnoval více než třicet let soustavné práce. Vystihuje atmosféru divadla, jeho zákulisí, šatny, chodby, sleduje přípravu scén, práci choreografů, režisérů, dirigentů, herců. Tyto fotografie jsou doprovázeny glosami členů divadla o jejich vztahu k divadlu, k jednotlivým rolím, přípravě nových inscenací...