Senioři mají v knihovně opravdu z čeho vybírat. Ať už to jsou různě zaměřené přednášky, či autorská čtení, filmové projekce nebo celá řada kurzů. Stačí jen prolistovat program a zvolit si správný den.

Seniorské pondělky

Nejstarším čtenářům je například určen cyklus nazvaný Seniorské pondělky. Tyto pravidelné podvečery jsou plné aktivit, které pomáhají udržet duševní svěžest, mají také za cíl procvičit mozek i motoriku. V rámci seniorských pondělků se můžou zájemci zúčastnit zajímavých přednášek – například 18. 2. Eva Černohorská pohovoří o tom, jak sestavit rodokmen a rodovou knihu.

I různě zaměřené dílny seniorům nabídnou nové možnosti. V únoru se třeba budou učit ručnímu tkaní, nebo proniknou do umění drátování. Seniorské pondělky rovněž zasvětí do tajů moderních technologií.

Bio senior

Knihovna myslí i na ty seniory, kteří si rádi zajdou na pěkný film. Pro ty tu je Bio senior – filmový klub pro seniory, v rámci nějž si návštěvníci s průkazkou filmového klubu užívají své oblíbené snímky za pouhých 60 korun a navíc bez reklam!

V multifunkčním sále na diváky čeká díky plně digitalizované projekci, moderním technologiím, nejkvalitnějšímu projektoru ve 4K rozlišení a také 3D systému skutečně dokonalý filmový zážitek. A když jsou navíc do programu zařazovány nejlepší aktuální snímky, oscarové novinky, filmy oceněné na festivalech a přehlídkách, či kvalitní umělecky náročnější tituly, tak co víc si přát?

V únoru je pro seniory přichystán například mrazivý detektivní příběh podle bestsellerů Jussiho Adler-Olsena nazvaný Složka 64, či Cesta vede do Tibetu - unikátní československý dokument ověnčený mnoha mezinárodními cenami.

PC kluby

Naučit se s počítačem? Tak na to není nikdy pozdě! I v tomto ohledu Městská knihovna na seniory myslí a umožňuje jim se s počítači blíže seznámit v pravidelných PC klubech, které se konají na smíchovské pobočce a v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí.

Kluby jsou určeny nejen začátečníkům, kteří se například seznámí s úplnými počítačovými základy, tak i pokročilejším uživatelům - ti zase nahlédnou pod pokličku například počítačové grafice.

Cílem klubů je také naučit účastníky mimo jiné ovládat elektronický katalog a blíže poznat webové stránky knihovny, či je naučit základům internetu (například jak funguje prohlížeč, jak se posílá email, jak se vyhledávají informace atd.).