Převahu žen-čtenářek nad muži-čtenáři prokázal loňský průzkum českého čtenářství „Čtenáři a čtení v ČR“ profesora Jiřího Trávníčka, který pravidelně spolupořádá s Národní knihovnou ČR. Celonárodnímu čtenářskému obrazu pak odpovídají i čísla zapsaných čtenářů v pražské Městské knihovně. Z celkového počtu lidí s platným čtenářským průkazem je procentní poměr 67:33, kdy ženy jsou zastoupeny vyšším číslem. Podobný, i když menší rozdíl, je i u dětí do 15 let, kdy poměr dívek a chlapců je 52:48 procentům.

A tak se knihovníci rozhodli březen věnovat právě pánům.

Zahraniční knižní novinky a fotografie ze srpna 68

Například hned 5. března můžete s Michaelem Fialou, aktivizérem cizojazyčné literatury, pohovořit v Ústřední knihovně o zahraničních novinkách. Fiala se se zájemci podělí o to, jaký byl největší knižní veletrh - frankfurtský, ze kterého čtenářům přivezl hned několik knih. Osobně je představí a kdo bude chtít, může si je rovnou zapůjčit.

O týden později, ve středu 13. března, se zase v Domě čtení potkáte s českým fotografem Bohumilem Dobrovolským. Tento autor má na svém kontě 70 výstav nejen u nás, ale i v zahraničí. V Domě čtení představí své snímky ze srpna 1968. Právě tehdy, v osudný den 21. 8., kdy mu bylo třiatřicet let, po Praze dokumentoval dějiny. Jeho fotografie vydávají němé svědectví o invazi spřátelených vojsk Varšavské smlouvy na území suverénního státu, Československé republiky.

Další muži na scéně

Do knihovny zavítají i muži, kteří tvoří knihy. A to ve středu 20. března, kdy si nenechte v Ústřední knihovně ujít setkání s ilustrátorem Václavem Šlajchem a editorem Zdeňkem Vybíralem. Tito pánové představí knižní vydání vzpomínek veterána z první světové války Václava Trešla s názvem Kronika mojí velké války. V knize Trešl mimo jiné vzpomíná na období, kdy byl v zajetí v carské říši, vzpomíná na ruskou revoluci, ale také na československé legie, do kterých vstoupil a prošel s nimi celou anabázi od Zborova až po odjezd do nové vlasti přes polovinu světa.

Milovníkům hudby je pak určen koncert muzikanta, textaře a poety Karla Plíhala, který se po pauze způsobené potížemi s rukou opět vrací na koncertní pódia. 25. března v Ústřední knihovně potěší Karel Plíhal své příznivce jemnou a hravou poetikou a svými inteligentně humornými a sebeironickými texty. A samozřejmě svým kytarovým uměním.