Hollarovo dílo čítá více než 4000 rytin a leptů, které jsou vypracovány s věcnou přesností a důsledností. K vrcholům Hollarovy tvorby patří panoramatické městské veduty, které jsou zpracovány na svou dobu ojedinělým způsobem. Vynikají přesností zachycených staveb, zároveň se do nich promítá Hollarovo výjimečné krajinářské cítění. U nás nejznámější je jeho pohled na Prahu z Petřína.

Knižní ilustrace jsou k vidění v Praze

Kolekce děl ze 17. a 18. století, které uchovává Oddělení vzácných tisků, obsahuje hned tři tituly vyzdobené nádhernými Hollarovými rytinami. Vzácný třídílný soubor Monasticon Anglicanum z let 1655 až 1671, který popisuje kostely, opatství, kláštery a nemocnice na území Anglie a Walesu (Sign. I až III HE 68).

Další kniha, v níž se v Oddělení vzácných tisků můžete seznámit s Hollarovými rytinami, je z roku 1730. Titul The Antiquities of Warwickshire pojednává o památkách hrabství Warwickshire ve střední Anglii.

Za zcela ojedinělé lze pak považovat ilustrace k satirám v knize Mores Hominum římského satirika Iuvenala, které popisují šestnáct špatných lidských vlastností.

Kdo se může přijít podívat?

Všechna výše zmíněná díla si lze prohlédnout ve studovně vzácných tisků. Oddělení vzácných tisků je specializovaným pracovištěm Městské knihovny v Praze, které uchovává historické a vzácné dokumenty. Jeho badatelna je přístupná všem objednaným čtenářům Městské knihovny v Praze starším 18 let, kteří nemají vůči knihovně peněžitý dluh nebo nevrácenou výpůjčku, jejíž výpůjční lhůta už uplynula. Objednat tisky je třeba nejméně 48 hodin předem.

 

Podívejte se na webové stránky: www.mlp.cz