Největší počet knížek přivítala v měsíci říjnu literatura pro děti, beletrie, ale také literatura hudební. Pojďme se na některé z nich podívat.

Pro ty menší

Mezi oblíbence malých čtenářů patří dnes už velmi známá série humorných deníkových zápisků Grega Heffleyho pod názvem Deník malého poseroutky. A šesté pokračování, které nově najdete v Oddělení literatury pro děti a mládež, určitě nezklame.

Hlavní hrdina má tentokrát opravdu problém a stane se podezřelým v poškození školního majetku. Do toho všeho znenadání udeří sněhová bouře a celá jeho rodina zůstane uvězněna v domě. Jak to všechno dopadne - je Greg vinen? A co může být vlastně horšího než uvíznout na celé svátky bez cesty ven se svou rodinou?

K poslechu

Určitě si pamatuje ze svého dětství roztomilé, ale zároveň dobrodružné vyprávění o holčičce Kátě a jejím psím kamarádovi - pejskovi Škubánkovi. V knihovně si teď můžete půjčit CD Káťa a Škubánek. Příjemný hlas Jitky Molavcové na něm vypráví o tom, jak se Káťa se Škubánkem poznali, jak se pejsek přestal bát a vyrazil se svou holčičí kamarádkou i na hory a dokonce zabránil krádeži démantového obojku. V jejich dobrodružstvích nechybí kamarádi pes Filípek, kocour Luciáš či roztomilé myšky.

„Občas lžu“ vám vytře zrak

Oddíl beletrie v měsíci říjnu obohatil anglický psychologický thriller s názvem Občas lžu. Vypráví o ženě, která leží v kómatu. U jejího nemocničního lůžka se scházejí různí lidé a netuší, že Amber slyší každé slovo, které kolem ní řeknou.

Mrazivé pasáže ze současnosti střídají dvacet let staré zápisky z dětského deníku, a když se obě dějové linky v závěru protnou a dospějí k naprosto nečekanému závěru, užasne i nejprotřelejší čtenář tohoto žánru. V momentě, kdy si myslíte, že je po všem, otevřou se další dveře a vysypou se další kostlivci ze skříní.

Napínavé čtení od spisovatelky Alice Feneey je ideální do sychravých podzimních večerů.