Léto podle astrologa

Zajímáte-li se o astrologické předpovědi, pak si nenechte 10. 5. ujít přednášku Ing. Richarda Stříbrného, který říká: „Společnost vnímá astrologii pozitivně, lidé ji začínají čím dál tím více uznávat jako seriózní disciplínu a to mě těší.”

Richard Stříbrný se astrologii věnuje už od počátku 80. let minulého století. Podle něj jde o obor extrémně složitý, kterému je zapotřebí se neustále učit a zdokonalovat se v něm. „Astrologii astrologií dělá její interpretace,“ uvádí Ing. Stříbrný.

Na své přednášce v Městské knihovně detailně rozebere nadcházející letní období. Dozvíte se například, kam je podle hvězd nejlepší cestovat, kde je bezpečno a kde naopak hrozí přírodní katastrofy či teroristické útoky.

Správnou stravou proti stárnutí

Ze stárnutí má strach mnoho lidí. Víte ale, že se dá ovlivnit stravou? Jak? Přijďte si to do knihovny poslechnout 14. 5., kde vám výživová poradkyně a sportovní dietoložka Lenka Kaprhálová vysvětlí, že výživa je jeden z hlavních nástrojů ke zlepšení fyzické a psychické kondice v jakémkoli věku.

Vím, jak se cítí člověk, který není se svým tělem spokojený. A také vím, jak se cítí člověk, který ztrácí svá kila a získává větší sebejistotu a sebeúctu. Proto mohu nabídnout zcela ojedinělý a velmi empatický přístup,” uvádí Lenka Kaprhálová.

Podle přednášející lze vhodným stravováním lépe regenerovat tělo a dokonce primární projevy stárnutí oddálit. Navíc se správným jídelníčkem můžete zabránit kornatění a přesycení nevhodnými anorganiky, zmírnit či odstranit civilizační choroby a ochránit organizmus před škodlivými vlivy.

Architektura ve službách první republiky

22. květen by si ve svých kalendářích měli zakroužkovat milovníci historie a architektury. Mgr. Šárka Koukalová totiž zájemce seznámí s architekturou ve službách první republiky. Těšit se tedy můžete na zajímavé povídání nejen o význačných jménech, ale i o jejich realizacích v období spjatém s dynamickým poválečným průmyslovým rozvojem.

Se vznikem nového samostatného státu úzce souvisí architektonický styl zvaný národní dekorativismus, který měl ztělesňovat oficiální styl mladé republiky. Secesní ornament nahradily geometrické prvky - kruhy, oblouky, polygony a v oblibě byly barvy - dominovaly tóny československé vlajky.

Národní dekorativismus prosazovala a uplatňovala zejména dvojice architektů Pavel Janák a Josef Gočár. Z mnoha postavených staveb za zmínku stojí například Gočárův palác Legiobanky v ulici Na Poříčí, Janákův palác Adria na nároží Národní třídy a Jungmannova náměstí patří také k nepřehlédnutelným pražským stavbám v tomto stylu.

Přednáška v Ústřední knihovně se bude konat v rámci výstavy rovněž nazvané Architektura ve službách první republiky, která přinese reprezentativní průřez vybranými nejzajímavějšími kulturními památkami, stavebními a technickými počiny Středočeského kraje a Prahy realizovanými v éře Československé republiky 1918 – 1938. Před přednáškou proběhne v předsálí knihovny vernisáž této výstavy.