Skupina [28] vznikla v roce 2009, kdy se během workshopu dali dohromady mladí fotografové, které zaštítil světoznámý Antonín Kratochvíl. Už na konci téhož roku vydala skupina svou první publikaci Pod povrchem, v níž se prezentují jednotliví autoři i celý workshop.

Od té doby každý rok vydává skupina ročenku, ve které představuje práce svých členů, společně také vystavují - mají za sebou přes dvacet výstav. Například ve výstavní síni Mánes v roce 2010, v Galerii U Rytíře v Liberci v roce 2011, Mánesově galerii Vlast. muzea v Olomouci v roce 2012 a Galerii Langhans v roce 2013.

O autorce

Irena Vězdová (1975) původně fotografování spojovala se svou cestovatelskou vášní, později pak začala fotit sport. Studovala na institutu fotografických studií PHOTOGENIA. Zabývá se prací s různými aparáty - počínaje camerou obscurou, přes staré techniky klasické fotografie, středoformátové kamery až k digitální technice.

A její objekty? Hlavně lidé, jejich příběhy, které zachycuje v poutavých černobílých momentkách. A pak cestovatelské fotografie – i na těch ale převažují lidé nad památkami. Právě ty jsou k vidění na opatovské výstavě nazvané Svatá země v podobenstvích a protikladech.

Co se na Opatově chystá?

Výtvarný záběr opatovské knihovny je široký, což dokazuje i výstava, která jeruzalémské fotky Ireny Vězdové vystřídá – půjde totiž o grafiky. V měsíci dubnu budou tedy k vidění grafická díla výtvarníka Adama Panáčka (1993), studenta pražské AVU a držitele ceny za hlubotisk v prestižní soutěži Grafika roku.