Scrabble je společenská desková hra pro 2-4 hráče, kteří umisťují na desku slova vytvořená z jednotlivých písmen, za něž pak získají body. Kdo nasbírá bodů nejvíc, vyhrává.

Strategická hra procvičující jazykové schopnosti

Tahle hra nepatří mezi žádné novinky. Její historie totiž sahá až do 30. let minulého století. Právě v roce 1931 amerického architekta Alfreda Moshera Buttse napadlo vymyslet strategickou hru, která by procvičila jazykové schopnosti, zároveň by však nabyla pro běžného člověka příliš složitá – chtěl, aby z poloviny byla o štěstí a z poloviny o schopnostech. A tak ještě tentýž rok vznikla první verze s názvem Lexico.

První mistrovství v Londýně

Lexico se hrálo bez desky a hráči získávali body podle délky vytvořeného slova. V roce 1938 Butts hru ještě vylepšil. Rozhodl se spojit písmena s hrací deskou tak, aby bylo možné slova utvářet podobně jako v křížovkách.

Název Scrabble hra nese až od skončení druhé světové války, kdy byla tahle deskovka patentována a začala se prodávat. Úspěch zaznamenala po roce 1952. V té době se totiž zalíbila prezidentu tehdejšího největšího světového obchodního domu Macy’s Jacku Straussovi, který se rozhodl hru na trh dostat ve velkém. A tak se Scrabble rozšířil i do jiných zemí světa a začalo se v něm dokonce pořádat i mistrovství. První šampionát se konal v roce 1991 v Londýně, za dva roky na to i v New Yorku.

Scrabble u nás

Do naší republiky se česká verze dostala v roce 1993, o rok později se už konalo u nás i první mistrovství. A v roce 1998 vznikla Česká asociace Scrabble (ČAS) s cílem sdružovat české kluby, pořádat mistrovské turnaje a průběžně aktualizovat oficiální slovník.

A právě aktivní členové České asociace Scrabble zasvětí do tajů a strategie deskové hry i zájemce v Městské knihovně. Vysvětlí pravidla a naučí, jak získat co nejvyšší počet bodů. Tak neváhejte a připojte se!