„Každý rok Městská knihovna v Praze zpřístupní prostřednictvím e-knihovny na tři stovky titulů. A už to nejsou jen dávno mrtví klasici, ale najdete tam i současná jména české literatury jako je Denemarková, Urban, Bajaja nebo Ajvaz,“ uvedl pro náš web ředitel Městské knihovny Tomáš Řehák. Kvalitní tituly v podobě české prózy i poezie, či překladové beletrie tak lze z knihovny i stáhnout.

Vzpomínky na dětství…

Pamatujete si na Lovce mamutů? Tak právě tohle nejznámější literární dílo Eduarda Štorcha je žhavou novinkou na seznamu e-knih. Titul, jehož příběh je zasazen do starší doby kamenné na území českého státu a popisuje putování pravěké lovecké tlupy, byl poprvé vydán v roce 1918. Nejen za tento román získal Eduard Štorch v roce 1948 literární cenu Boženy Němcové hlavního města Prahy.

Kdo by neznal Babičku od Boženy Němcové! Babičku, která přijíždí na Staré bělidlo pomáhat své dceři vychovávat svá vnoučata. Knihu, která se od svého prvního publikování v roce 1855 dočkala přes 300 českých vydání a byla přeložena do více než 20 jazyků… Také si ji už můžete na stránkách e-knihovna.cz stáhnout!

Trocha poezie

Na své si přijdou i milovníci poezie. Digitální podobu nedávno dostala například básnická sbírka Františka Halase Naše paní Božena Němcová, kterou autor napsal v období 2. světové války.

Ve formě e-knihy už je i druhá sbírka ostravského básníka Petra Hrušky nazvaná Měsíce. Čtenářům slibuje verše, v nichž se jako by zastavil čas. Právě motiv konkrétního životního času je pro sbírku klíčový…

Poutavé detektivky

A i v následujících týdnech je určitě na co se těšit. Na seznam nových e-knih Městské knihovny totiž přibude pěkná řádka dalších titulů jak pro dospělé, tak i pro mladší čtenáře, které určitě stojí za povšimnutí.

Tak například milovníky detektivek jistě bude zajímat kniha Efektivně mrtvá žena od jednoho z našich nejoblíbenějších detektivkářů – Václava Erbena. Děj čtenáře zavede do prostředí Tiskové agentury a sousedícího divadla, v jehož foyer bylo nalezeno zohavené tělo mrtvé ženy. Kolik zabere času kapitánovi Exnerovi a jeho týmu odhalit vraha?

Detektivní zápletku má i román Michala Ajvaze Cesta na jih. Nabízí poutavou cestu z Prahy až k libyjskému moři, jejímž cílem bylo objasnit smrt dvou bratří… Oba tituly jsou zařazeny do edičního plánu e-knih.

A tak bychom mohli pokračovat dál a dál. Prostě e-knihám se v Městské knihovně daří!