Martin Salajka (ročník 1981) je absolventem pražské Akademie výtvarných umění, studoval v ateliéru Michaela Rittsteina a už během studií si vytvořil svůj velmi originální potemnělý styl. Jeho dekadentní obrazy plné hrůzostrašných výjevů často na diváka působí jako dynamické okamžiky hororových příběhů, které jsou zastaveny v jejich nejnapínavějším momentu. Jiná díla naopak vyzařují klid – letící sova nebo sokol hlídající své mladé.

Salajkova fascinace noční přírodou, která je protkána dravou zvěří, napětí zachycené situace a osobitá barevnost zanechává velmi silný dojem.

Malíř přírody

Přírodní element v Salajkově tvorbě vysoce hodnotí i jeho učitel, malíř Michael Rittstein. „Citlivě reagujícího malíře provází určitý přírodní sentiment i při volbě námětů z městského prostředí. Salajkovy obrazy disponují vysokou mírou přitažlivosti. Jejich síla není v excelentně zvládnutém rukopisu (i když k němu nemám výhrady), ale pramení z přirozené energie a přesvědčení, že stojí za to zabývat se svými privátními pocity v širší souvislosti. Voda i město ale nejsou natolik privátní, aby nemohly přesvědčivě komunikovat s širší diváckou obcí,“ říká učitel nadaného malíře.

Salajka v Městské knihovně představí právě své přírodou, a to i tou pražskou, inspirované dílo, v cyklu, kterým Artotéka Opatov představuje současnou mladší výtvarnou generaci.