Jste milovníci našeho hlavního města, ale nové knihy o Praze se vám již nikam nevejdou? Půjčte si je. Oddělení pragensií je tu právě pro vás. A jaké jsou dubnové akvizice tohoto oddělení? Vybíráme tři nejzajímavější.

Výprava do hlubin pražské minulosti

První je titul nazvaný 10 + 1 výprava do hlubin pražské minulosti. Autorka Miroslava Šmolíková v knize popisuje významné pražské archeologické lokality, kde k zajímavým nálezům došlo na základě záchranných archeologických průzkumů z počátku 21. století.

V několika případech se výzkum uskutečnil před výstavbou nového objektu, jako je např. obchodní centrum Palladium nebo Palác Drn na Národní třídě. Archeologové pracovali také ve staré zástavbě, např. na Vyšehradě nebo v Klementinu. Přidána jsou i naleziště mimo centrum města, např. v Ruzyni nebo na Zličíně. Tahle knížka jistě zaujme nejen milovníky vykopávek.

Historie Josefova a jedné rodiny

Druhým titulem je Soukromá historie Páté čtvrti a okolí, ve které David Jan Novotný (spisovatel, scénárista a vysokoškolský pedagog) popisuje na pozadí osudů vlastní rodiny proměny pražského Josefova. Autor vzpomíná na rané dětství, školní léta, studium a na zaměstnání, která vykonával.

Nastiňuje také měnící se dobovou atmosféru 2. poloviny 20. století a nálady ve společnosti. Z vlastní zkušenosti popisuje možnosti uplatnění v oblasti literární tvorby v 70. a 80. letech minulého století. Poslední třetina knihy je věnována období po roce 1989.

Poznejte Emauzy

Třetím naším tipem je kniha Karel IV. a Emauzy, určená zájemcům o kulturu doby našeho největšího panovníka. Jde o sborník studií o staroslověnské a české literatuře napsané chorvatskými benediktinskými mnichy v pražském klášteře Na Slovanech, zvaném též Emauzy, založeném císařem Karlem IV., a o gotických freskách v témže klášteře.