John James Audubon (1785 – 1851) byl totiž nejen ornitolog a cestovatel, ale také nadaný malíř. Byl původně Francouz, do USA přišel se svým otcem v roce 1803 a brzy se začal zajímat o ornitologii, kterou také vystudoval.

Zásadním tématem byly pro Audubona druhy ptáků žijící na území USA. Zabýval se nejen jejich popisem, dokonce je i kreslil. K tomu měl totiž mimořádné umělecké nadání.

Vědec a nadaný ilustrátor

Jeho kresby zobrazují velmi precizně jednotlivé ptačí druhy i s mnoha mimořádnými detaily. Právě svými ilustracemi, které původně měly být jen doprovodem vědecké práce, vstoupil do historie a předběhl svoji dobu.

Byl také zaníceným vědcem - v průběhu svého života objevil a popsal 25 nových druhů a 12 poddruhů. Z Audubonových bádání nejednou vycházel a několikrát jej citoval ve své slavné práci O původu druhů britský přírodovědec Charles Darwin.

497 unikátních litografií a 700 druhů ptáků

Z jeho celoživotního výzkumu vychází právě monumentální kniha Birds of America (Ptáci Ameriky). A kniha je to obří nejen rozsahem, ale i formátem. Vyobrazení ptáků odpovídá jejich skutečné velikosti, formát činí 99×66 cm.

Na 497 ručně kolorovaných litografiích bylo zachyceno více než 700 druhů severoamerických opeřenců. Originálů se zachovalo minimum, pro potřeby knihoven byly pořízeny v pozdějších letech faksimile, tedy přesné kopie.

Městská knihovna vlastní faksimile

A jednu z nich vlastní i pražská Městská knihovna. Byla pořízena v roce 1972 v Lipsku a po poškození povodní v roce 2002 byla vysušena v restaurátorských dílnách Národního technického muzea v Praze. Birds of America je jednoznačně největší knihou ve fondu Městské knihovny v Praze. Nachází se ve sbírkách Oddělení vzácných tisků.

 

Podívejte se na webové stránky: www.mlp.cz