„Jsem skromný člověk. Avšak nikdy nebyl nikdo jako já, a nikdy ani nebude.“ Tento citát, pod kterým je podepsán Hercule Poirote, si přečtete v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí na jedné z cedulek u regálu plného kriminálek. A většina čtenářů tak hned zpozorní. Jak by ne, vždyť právě geniální detektiv Hercule Poirote je spolu se slečnou Marplovou nejznámější postavou příběhů Agathy Christie! A titulů od této významné britské spisovatelky má Městská knihovna k dispozici nespočet.

Legendární Hercule Poirot

A pokud ještě Hercula Poirota neznáte, je na čase to napravit. Trochu vám ho představíme. Jde o zhruba šedesátiletého puntičkářského a výstředního Belgičana malého vzrůstu a oblejších tvarů, jehož chloubou je mohutný pečlivě navoskovaný knír. Rád nosí drahé obleky a boty neobuje jiné než lakýrky.

Při vyšetřování je jeho metodou systém a pořádek. K dopadení zločince se nehoní po různých stopách, ale používá svých šedých buněk mozkových. A často případ dovede ke zdárnému konci, aniž by musel opustit obývací pokoj.

Prvním románem s Hercule Poirotem byla Záhada na zámku Styles, který Agatha Christie napsala v roce 1920. A pak následovala celá řada knih, v nichž sehrál Hercule Poirot hlavní roli. Ať už to byla detektivka Vražda na golfovém hřišti, či tituly Vražda v Orient-expresu, Smrt na Nilu, Němý svědek, Karty na stole, Schůzky se smrtí a mnoho dalších.

Poirot zemře v knize Opona: Poslední případ Hercula Poirota, který Christie napsala už začátkem druhé světové války, kniha však byla vydána až v roce 1975. A v té době The New York Times dokonce otiskly Poirotův nekrolog...

Sherlock Holmes umí převézt i smrt

Další sázkou na jistotu jsou povídky a romány Sira Arthura Conana Doyla, který zase „vdechl život“ Sherlocku Holmesovi. Případy, jež tento soukromý detektiv řeší, se odehrávají v období od druhé poloviny 19. století do počátku 20. století a Doyl Holmese zakomponoval celkem do 4 svých románů a 56 povídek.

A kdo je Sherlock Holmes? Je znám svým rezervovaným postojem k ženám, existovala však jedna výjimka a tou byla zpěvačka Irena Adlerová z příběhu Skandál v Čechách. Neodmyslitelně k němu patří dýmka, jejíž kouření je jeho největší zálibou, stejně jako hra na housle. Nezaměnitelný je také díky lupě, kterou vždy nosí u sebe. A kostkované čepici.

Doyle Holmese nechal zemřít utonutím ve vodopádu v povídce z roku 1893 nazvané Poslední případ. Tlak veřejnosti ho však donutil detektiva vzkřísit, a tak autor v roce 1903 napsal povídku Prázdný dům a znovuobživnutí hlavní postavy vysvětlil slovy: Holmes umí převézt i smrt!

Kdo okupuje přední příčky skandinávských bestsellerů?

Ústřední knihovna upozorňuje i na mladé autory detektivek. Tak třeba si na Mariánském náměstí v čele jednoho regálu můžete na vyvěšeném informačním panelu přečíst, koho místní knihovníci považují za „Mladou krev krimi“. Je jí oblíbená švédská autorka Jean Edith Camile Läckberg, která je jednou z nejmladších a zároveň nejnověji objevených pro mezinárodní literární scénu – okupuje přední příčky skandinávských bestsellerů.

Jean Läckberg debutovala v roce 2003 s romáhnem Ledová princezna, který je prvním dílem její zatím sedmidílné detektivní série. Třetí román Kameník se pyšní titulem švédská detektivka roku 2005. O rok později získala titul švédská autorka roku, v roce 2011 se stala šestou nejprodávanější autorkou v celé Evropě!