A knihovníci na své věrné čtenáře rozhodně nezapomínají. Pravidelně jim totiž servírují své tipy, dokonce i radí, jakou knihu si vzít k táboráku, do lesa, či k moři.

Každý den v týdnu patří jinému „naladění“. Například pondělí jde ruku v ruce s rozevlátým outfitem, úterní literatura je trampsky laděná, středa patří milovníkům pláží, čtvrteční četba je zaměřená pro chataře, páteční volba pak připadá pro cesty kamkoli. No uznejte, dokonalý servis!

A aby to měli čtenáři ještě snazší, knihovna je odkazuje přímo na stránky, kde mají e-knihy pěkně pohromadě, stačí si jen vybrat, stáhnout a v klidu se do příběhu ponořit.

Záhadná houba a sbírka básní

A jaké jsou tipy knihovníků? Tak například román z pera Miloše Urbana s  názvem Boletus arcanus. Zní vám to tajemně? Čtenář brzy pochopí. Kniha totiž vypráví příběh obyčejného redaktora knižního nakladatelství Gregora Martyho, který jednoho dne najde duhový hřib Boletus arcanus. A v ten okamžik se jeho život převrátí naruby. Tahle záhadná houba má totiž roztodivné účinky – má schopnost lidem plnit lecjaká přání…

Milovníkům poezie se nabízí sbírka básní Chůze po dunách od básnířky, prozaičky a dramatičky Kateřiny Rudčenkové. Název dílka není nahodilý, základ většiny básní totiž tvoří pohyb, konkrétně chůze, která pro autorku funguje jako zdroj vnitřní síly. A tak je čtenář do jednotlivých veršů uváděn skrz situace, kdy subjekt někam kráčí, vchází, či odchází.

Komedie i ponurá detektivka

Z české románové tvorby knihovníci vybírají i Účastníky zájezdu od Michala Viewegha. Kdo už viděl stejnojmennou komedii (z roku 2006) v režii Jiřího Vejdělka, tak ví, že příběh čtenáře zavede na dovolenou u Jadranu, kam autobusem vyráží náhodná skupina cestujících, kterému velí aktivní mladá, naivní průvodkyně přezdívaná Pamela.

Máte-li chuť na detektivní zápletku, pak si stáhněte Hodinu smrti. Autorem je irský spisovatel 19. století Joseph Sheridan Le Fanu, jehož tvorba se vyznačuje záhadnými a hrůzostrašnými motivy. Ne jinak je tomu u knihy Hodina smrti, která vás zavede do anglického sídla zchudlého zdegenerovaného šlechtického rodu. Zde sedmnáctiletá dívka, žijící po smrti svého otce u svého strýce, objasňuje historii dvou vražd, které krví poznamenaly její rodinu.