Pobočka Ládví Městské knihovny v Praze (MKP) je umístěna v objektu Kulturního domu Ládví, pár kroků od východu ze stejnojmenné stanice metra. Vstup do knihovny je sice za rohem, ale vchod spolehlivě označuje poutač umístěný přímo před vchodem. Knihovna byla teď několik týdnů uzavřena a to nejen z důvodu letní uzavírky. Probíhaly totiž práce spojené s proměnou interiéru knihovny, aby byl útulnější a přívětivější. Na své čtenáře se knihovna znovu těší od pondělí 17. srpna 2015.

„Snažili jsme se prostor knihovny ještě více zútulnit,“ říká Marta Pilniková, zástupkyně vedoucí Obvodní knihovny pro Prahu 8 a 9, „a doplnit to, co jsme zjistili, že čtenářům v knihovně chybí.“  Konkrétně se jedná například o rozšíření pohodlného sezení pro čtení a listování knížkami přímo v knihovně, ale i pro práci s vlastním notebookem nebo tabletem. Přesun internetových stanic zajistil klidné místo na studium audio kurzů anglického jazyka. Lidem, kteří se jen potřebují podívat do pošty nebo rychle na internet, jsou nově k dispozici dvě stanice internetu „na stojáka“.

Největších změn doznal prostor knihovny pro děti. „Děti nejraději u prohlížení knížek leží na zemi, to je dobře známé,“ směje se Pilniková, „proto jsme knihovnu vybavili právě takovým místem, kde je možné si číst, hrát, snít.“ Výběr knížek dětem usnadní hrabátka na kolečkách (speciální kus nábytku, kde jsou knížky obálkou ke čtenáři) a také „vlastní“ paní knihovnice, která poradí, pomůže i doporučí.

Knihovna na Ládví byla otevřena v červnu roku 1983 v novém Kulturním domě Ládví, který je součástí celého komplexu staveb občanské vybavenosti sídliště Ďáblice.  Roku 2005 proběhla rekonstrukce, částečně financovaná z evropských dotací, při které byla knihovna rozšířena o prostor bývalých skladů, připojena na počítačovou síť a vybavena novým nábytkem. Rekonstruovaná knihovna se čtenářům znovu otevřela v roce 2006. Velikostí se knihovna řadí mezi velké pobočky sítě MKP. Kromě tradičního výběru tištěných knih, map, mluveného slova, novin a časopisů nabízí také široký výběr výukových materiálů anglického jazyka. Zájemci si je mohou půjčit domů, objednat převoz na jinou pobočku, nebo studovat přímo v knihovně. Nově v příjemnějším prostředí.

Městská knihovna v Praze - Pobočka Ládví

Burešova 2/1661 (KD Ládví)

Letní provozní doba do 30. 8.: PO 13-19, ÚT 9-16, ST, ČT 12-19, PÁ 9-16

Běžná provozní doba: PO 13-19, ÚT 9-16, ST, ČT 12-19, PÁ 9-16, SO 9-13

Dopravní spojení: metro linka „C“ stanice Ládví, tramvaj číslo 10, autobusy číslo 103, 177, 183, 295 a příměstské linky 348, 349, 368 a 369, zastávka Ládví