Například 15. dubna se můžete v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí zúčastnit přednášky věnující se plastům. Tímto světem vás provede Ing. Michal Babič z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR a mimo jiné vítěz FameLab 2011 v ČR.

O čem bude řeč? O tom, jaký smysl má třídění odpadu a jak se odpad dál zpracovává. Michal Babič vás také hravou formou seznámí s významy pojmů makromolekula, polymer, plast či aditivum. Rovněž se dozvíte, jaký vliv má molekulární struktura polymerů na jejich recyklovatelnost a jaký vliv mají na další využití plastového odpadu technologické, ekologické a ekonomické faktory.

Božský Guido

Dáváte přednost umění? Pak je naším tipem přednáška profesora Ladislava Daniela, který se v rámci cyklu Umělec a člověk 18. dubna zaměří na slavného italského barokního malíře přezdívaného „božský Guido“.

Guido Reni (1575 – 1642) studoval u vlámského malíře Denise Calvaerta, později vstoupil do školy bratrů Carracciových, kde se už v roce 1599 vypracoval na samostatného mistra. V roce 1605 odjel do Říma, kde si získal přízeň papeže Pavla V., kterému dokonce vymaloval soukromou kapli. Po návratu do Bologne se těšil z velké slávy. Založil si malířskou dílnu, tvořil náboženské, mytologické obrazy a portréty.

Reniho styl se vyznačuje barevnou citlivostí, pozdní období jeho tvorby nezapře známky melancholie, i odstíny jsou chladnější.

Méně známé archeologické památky Athén

A ještě z jiného ranku. 24. dubna vám PhDr. Tomáš Alušík z Ústavu dějin lékařství a cizích jazyků 1. lékařské fakulty UK přiblíží méně známé antické archeologické památky Athén. Athény žijí archeologií a svojí slavnou minulostí. Podobně jako v Praze, narážíme na památky – hlavně ty archeologické – téměř na každém kroku v rámci širšího centra města. Athény však důsledně prezentují téměř všechny prvky archeologického kulturního dědictví a jejich obyvatelé i návštěvníci na ně narážejí i při tak každodenních činnostech, jako jsou procházky parkem či cesta metrem,“ říká Tomáš Alušík, který v roce 2006 absolvoval v řeckém hlavním městě studijní pobyt na „Det danske Institut i Athen“.

V Ústřední knihovně se s vámi Tomáš Alušík, jenž patří mezi zakládající členy Českého centra pro středomořskou archeologii, podělí o své poznatky týkající se archeologických památek ze severního svahu Akropole, oblasti pohřebiště Kerameikos, oblasti posvátného okrsku Dia Olympského, pahorku Pnyx a oblasti Platónovy Akademie.