Knihovny už dávno neslouží pouze k půjčování knih. Podporují aspekty živé kultury a čtenářům nabízí přímý kontakt s literaturou. „Literatura je způsob komunikace pro nás introvertnější a jednou za čas je potřeba zjistit, jestli funguje i jako součást přímého dialogu s publikem,“ sdělil Jan Němec z Asociace spisovatelů.

Autorská čtení jsou tak velmi oblíbenou součástí programů knihoven, Městské knihovny v Praze nevyjímaje. Můžete se setkat se svým oblíbeným autorem nebo poznat ty nové.

Téměř každý asi zná jména jako Michal Viewegh, Kateřina Tučková, Barbara Nesvadbová nebo Radka Třeštíková. Současná nabídka je však daleko bohatší.

Profesionálně připravený program do konce tohoto roku přiblíží zajímavé mladé autory právě i v Praze. Dovolte nám představit Ondřeje Havelku, který bude mít své autorské čtení 28. listopadu.

Ondřej Hložek

Třiatřicetiletý talentovaný básník, literární kritik a pořadatel kulturních akcí pochází z Opavy, kde také vystudoval českou literaturu na Slezské univerzitě. Vydal již pět básnických knih: Tížiny (2011), Domů (2013), Ulicí Dolorosa (2017), Teď (2017) a Řez kamenem (2019).

Jeho texty byly přeloženy a publikovány v řadě evropských jazyků, například ve slovinštině, rumunštině, bosenštině, polštině. A dokonce je zastoupen ve sbornících Nejlepší české básně 2017 a 2018. Mezi jeho oblíbené současné spisovatele patří třeba pánové Šiktanc, Slíva, Hruška nebo Kučera a Trojak.

Na otázku proč píše, odpovídá: „Abych ukázal životu, že jsem tu taky chvíli byl“.

 

www.mlp.cz