Do této výtvarné soutěže, kterou zaštítila výtvarnice a ilustrátorka Andrea Tachezy, se podle zástupců pražské Městské knihovny v průběhu letošního jara přihlásilo 200 dětí. Zaslaly nejen kresby, ale také koláže svých knihovních mazlíčků.

Mnozí malí umělci dokonce svého mazlíčka pojmenovali, prozradili jeho oblíbenou potravu či charakteristické vlastnosti.

Knihosaurus Rex, Knižnílek a Radílek

Tak třeba knihovním mazlíčkem sedmiletého Vojtěcha Lajky je Knihosaurus Rex, který: „Má rád knížky. Kamarádí se s knižními skřítky, nemá rád, když se knížky ničí a proto je chrání,“ napsal malý autor.

O tři roky starší Jan Lajka zase o svém Knižnílkovi prozradil: „Je to dávný ochránce knih. Nemluví, když chce něco sdělit, zjevují se na něm slova jako v knížce. Jeho kamarády jsou knížky. Je šťastný, když vidí děti, jak si čtou. Nemá rád, když někdo knihy poškozuje...“

Sedmiletá Veronika Královcová zaslala skřítka Radílka, který dle slov malé výtvarnice v noci srovnává knižky a kontroluje je. Ve dne spí. Pije rosu, jí mouchy, bydlí v nejstarší knize, nemá rád křik a kamarádí se s postavami z pohádek.

Co kus, to originál

Každý ze zaslaných exemplářů byl originál a vybrat těch dvacet nejpovedenějších prý bylo pro porotu velkým oříškem. Nakonec se shodla na jménech dvaceti vítězů, které najdete na stránkách knihovny.

Každý soutěžící obdržel v Dětském oddělení Ústřední knihovny malý mazlíčkovský suvenýr. A co bude s kresbami dál? Všech dvě stě přihlášených knihovních mazlíčků bude vystaveno na pobočkách Městské knihovny, kde si je můžou návštěvníci prohlédnout.

Dvacet vítězných prací pak bude zpracováno do praktické podoby záložek, vzorů na placky a ke každé z nich vznikne krátký příběh, který knihovna vydá v papírové i elektronické podobě.