Knihovnu na Korunní oživují oblíbené dětské hry našich rodičů a prarodičů. Můžete si tu třeba zaskákat panáka nebo gumu, zaházet si čáru s céčky, vyzrát na Rubikovu kostku, nebo si „koupit“ dostihového koně v Dostizích a sázkách. V 1. patře knihovny najdete i minivýstavku retrohraček.

Člověče, nezlob se a jeho historie

Relaxovat a hrát si lze na terase knihovny, k retro deskovkám pak můžete usednout v klubovně v 1. patře. Najdete tu třeba legendární Člověče, nezlob se, hru, která vznikla už v roce 1896 a je jednou z nejrozšířenějších na světě.

Svůj původ má v prastaré indické hře ze 7. století, do Evropy se nejprve dostala přes Srí Lanku, Persii a Palestinu do Španělska, ale většího rozšíření nedosáhla - to až když ji v roce 1896 znovu dovezli ze svých indických kolonií Angličané. Tehdy se jmenovala Ludo, rozšířila se ale až před první světovou válkou, a to když ji pod názvem Mensch, ärgere dich nicht (Člověče, nezlob se) vydal německý obchodník Josef Friedrich Schmidt.

Napoli a její dostihy

Oblíbenou hrou dětství těch, kdo vyrůstali v 80. a 90. letech a navíc třeba milovali koně, byly Dostihy a sázky. Světlo světa spatřily v roce 1983 a jde o deskovku odvozenou od starší hry Monopoly.

Principem je během pohybu s kostkou a figurkou po herním plánu kupovat a prodávat koně i služby – trenéry, stáje, dostihy atd. Vítězem se stává ten, kdo získá největší imaginární majetek. Zajímavostí je, že koně, které ve hře bylo možno koupit, měli reálné předobrazy. Takže Narcis, Napoli a další miláčci našeho dětství kdysi opravdu dostihy běhali…

Chytá vás také nostalgie a chcete si oprášit vzpomínky na dětství? Zajděte do Korunní a ukažte svým dětem, že hry se nemusí hrát jen na počítačích…