V říjnu se v Oddělení pro děti a mládež Ústřední knihovny představuje tvorba mezinárodně uznávaného autora knih pro děti, ilustrátora, grafika a tvůrce animovaných filmů - Petra Síse. Jeho knihy znají díky hrdinům vzduchoplavcům, mořeplavcům nebo cestovatelům čtenáři po celém světě.

Hledání svobody

Příběhy, které autor přenesl do svých knih, jsou většinou o svobodě – o jejím hledání, ztrátě a především důležitosti. A není divu, sám totiž v roce 1982 vycestoval z ČSSR do USA, kde natáčel znělku pro olympijské hry. Po bojkotu her státy východního bloku se již nesměl vrátit zpátky do vlasti. Dnes žije v New Yorku.

Ve svých začátcích byl také hudebním publicistou a jedním z prvních československých DJů. Jeho ilustrace se objevovaly na plakátech, gramofonových deskách i v časopisech.

Seznamte se s jeho Robinsonem

Díky Knížkohraní se můžete seznámit se Sísovým příběhem Robinsona Crusoa. Jeho zážitky se proplétají se zážitkem z autorova vlastního dětství.

Nádherně ilustrovaný příběh objevuje skutečnou hodnotu soběstačnosti, samoty a přátelství.

Výtvarné hrátky

V knihovně si děti na Knížkohraní vyzkouší udělat tzv. kolorovanou muchláž a pokusí se navodit snovost krásných Sísových obrazů. Nebude to nic složitého, jak se na první pohled může zdát. Postačí balící papír, tuš a vodovky.

A jak sám název techniky napovídá, papír se pěkně zmuchlá do kuličky, díky tomu vzniknou zlomy v jeho struktuře a pak už přijde na řadu trocha vody a tuše. A v neposlední řadě dětská fantazie…