Současný svět je plný obrovského množství informací a může působit jako nepřehledný labyrint. Městská knihovna si dala za úkol být vaším bezpečným průvodcem, a to nejen v oblasti literatury, ale i technologie, vědy a kultury. A jakými novinkami knihovna překvapí v novém roce?

Nové kreativní aktivity

Těšit se můžete na nové aktivity například v oblasti kreativity. Komunitní dílny na pobočce Jezerka v Nuselské ulici budou jako stvořené pro rukodělné a kutilské nadšence. Otevření se plánuje v březnu 2020 a nabídne ještě větší pohodlí a nové služby. Těšit se můžete nejen na kurzy tvůrčího psaní, ale i modelování ve 3D tisku, pletení, šití nebo třeba malování akvarelem.

Na pobočce Dok 16 na smíchovské náplavce, která se zase otevře na jaře, to pro změnu zavoní dřevem a do ruky si vezmete spíše pilku nebo hoblík.

Neformální učení a vzdělávání

Aktuálním tématem stále zůstává vzdělávání. Knihovna je tak i nadále důležitým partnerem pro školy, a to zejména v oblasti informační gramotnosti, která je stále více potřebná.

Například workshop DeFacto je výstupem projektu Ověřeno - je zaměřený proti dezinformacím. Žákům a studentům nabídne základy důležité mediální sebeobrany. Tento rok se plánuje také vypracování metodiky tohoto workshopu pro seniory.

Průvodci labyrintem

V knihovně nejste navíc nikdy sami. Na každé pobočce jsou k dispozici knihovníci. Tito ochotní průvodci mají na vás díky novým technologiím více času.

V minulém roce knihovna totiž zavedla převratnou změnu v půjčování titulů za pomocí technologie RFID – tzv. samoobslužné půjčování. Tento systém se zavádí postupně do všech poboček.

Pražská knihovna je tak se všemi svými pobočkami vstupní bránou do světa informací, ale především spolehlivý průvodce, se kterým se neztratíte.