Hlavní budova na Mariánském náměstí se v létě dočkala několika oprav. V budově proběhla výměna stoupaček, opravovalo se knihovnické zázemí ve skladech a sociální zařízení.

Právě toalety byly totiž v dezolátním stavu. A tak se, stejně jako již dříve sociální zařízení v přízemí budovy, dočkaly rekonstrukce. Odteď budou přístupné pouze na čtenářský průkaz.

Práce na Mariánském náměstí ale zdaleka nekončí. Na podzim se chystá ještě dlouho očekávaná rekonstrukce výtahu.

Malešice si knihovnu zaslouží

Zaradovat se můžou i čtenáři z Prahy 10. Po dlouhých deseti letech se totiž do Malešic vrátila jedna z poboček Městské knihovny. Prostor pro ni se našel v prvním patře zrekonstruovaného Bytového domu Malešice.

Interiér nové knihovny „na desítce“, která své první návštěvníky přivítá 17. září, byl realizovaný podle projektu architekta Marka Doubravského. A nabízí místo k živému setkávání v centrální části, kout pro mládež, větší prostory rozdělené regály, do kterých se vejde až 8 000 svazků.

Nechybí ani různé typy sedacího nábytku, vybavená týmová klubovna, kde je k dispozici kromě prezentační techniky i kuchyňská linka. Na své si přijdou také děti, které pohodlí jistě najdou ve změkčeném dětském koutku.

„O vznik knihovny v Bytovém domě Malešice jsem usiloval od svého vstupu do Rady, tedy celé dva roky. Mám radost, že se nám tento záměr podařilo dotáhnout a uskutečnit. Malešice si knihovnu zaslouží, i v dnešní době ji považuji za mimořádně důležitou pro všechny generace,“ uvedl radní Ondřej Počarovský.

Knihovna znovu i na Letné

Opětovného otevření se dočká i staronová pobočka knihovny v ulici Milady Horákové na Letné. Tahle knihovna, která je zaměřena na dětské čtenáře, byla zavřena před čtyřmi lety, což mnohým místním nebylo po chuti. A ti teď jistě zajásají.

Do někdejší pobočky, kterou najdete mezi stanicemi tramvají 1, 5, 8, 12, 25, 26 Letenské náměstí a Kamenická, se podařilo znovu vrátit regály s knihami. Prostory navíc budou moderně vybavené. Otevření je plánováno na konec října 2018.