Pražané se můžou těšit například na další nově zrekonstruované pobočky. Už v druhé polovině loňského roku se čtenáři dočkali opětovného otevření staronové pobočky v ulici Milady Horákové na Letné, po dlouhých deseti letech se knihovna znovu vrátila také „na desítku“ – prostor pro ni se našel v prvním patře zrekonstruovaného Bytového domu Malešice.

Rekonstrukce pokračují...

A knihovní síť se rozšiřuje i letos. Své dveře návštěvníkům otevřela pobočka Zahradní Město či hloubětínská pobočka v Poděbradské ulici, kde však rekonstrukce objektu stále probíhá. Proto se zde zatím nekonají besedy pro školy.

Po rekonstrukci interiéru se co nevidět návštěvníci dočkají znovuobnovení provozu také knihovny v ulici Generála Janouška na Černém Mostě.

Nová stanice i pro Oskara

Devítkové výročí si připomenou i pražské bibliobusy. Víte, kdy do ulic metropole vyjela první pojízdná knihovna? Bylo to v roce 1939! Dnes je brázdí tři bibliobusy.  Jejich trasy čítají několik desítek stanic – jezdí tam, kde není dostupná některá z poboček. A teď přibyla stanice další, v Praze 8 v okolí Pamlovky.

Co malá pojízdná knihovna nabízí? V podstatě supluje služby kterékoli pobočky. Kromě půjčování a vrácení knih se můžete v bibliobusu připojit i na internet, nebo si tu pořídit čtenářský průkaz do pražské knihovní sítě.

Knihovna přichází i s moderní technologií

V letošním roce se také knihovna pochlubí technologickými novinkami. Očekává se například spuštění redesignovaných webových stránek knihovny i zavedení technologie RFID do výpůjčního procesu.

Co je RFID? Identifikace objektů pomocí radiofrekvenčních vln. Tato technologie je považována za přímého nástupce čárových kódů, systém se nasazuje v odvětvích a oblastech, kde se klade důraz na co nejrychlejší a přesné zpracování informací a okamžitý přenos načtených dat k následnému zpracování, což vede ke zvýšení přesnosti, rychlosti a efektivnosti.