Wikipedie je největší světová internetová encyklopedie, kterou píší lidé pro lidi. Její česká podoba vznikla v roce 2002 a v současné době obsahuje přes 317 tisíc článků. Zapojit se do její tvorby může každý, kdo má chuť, znalosti a základní počítačové dovednosti. A čeští wikipedisté se rozhodli, že svět internetové encyklopedie otevřou i seniorům.

 „Lidé v seniorském věku mají celoživotní zkušenosti a znalosti, které česká Wikipedie potřebuje. Vzhledem k tomu, že je tvořena širokou veřejností, mohou být v některých heslech chyby, jak faktické, tak i gramatické. Toto bychom chtěli s pomocí zkušených lidí postupně odstranit. A zároveň jim také nabídnou možnost, kde své vědomosti a zkušenosti zúročit,“ říká o smyslu projektu jeho koordinátor a wikipedista Vojtěch Veselý.

Wiki-setkání jsou zdarma a konají se na různých místech. Kromě organizace Elpida také v Městské knihovně v Praze. A právě v knihovně na začátku dubna startují nové kurzy pro začátečníky. Zájemci o Wikipedii se budou setkávat v Ústřední knihovně každé úterý od 7. 4. 2015 od 15 do 16.30 a také v pobočce Smíchov každý čtvrtek od 16. 4. 2015 od 9 do 11 hodin.

Účastníci se pod vedením zkušených wikipedistů naučí orientovat ve Wikipedii, seznámí se s tím, jak Wikipedie funguje a vzniká. Založí si vlastní profil, zkusí opravovat chyby, diskutovat s ostatními wikipedisty, doplňovat do článků chybějící informace. A dojde také na tvorbu nového hesla, včetně vkládání ilustračních obrázků a fotografií. 

Jak říká i účastnice a nyní wikipedistka Markéta, která píše o českých malířích: „Ve výtvarném umění chybí řada biografických hesel a jsem ráda, že můžu napsat hesla umělců, které jsem osobně znala.“ Co ji na Wikipedii nejvíce zaujalo? „Nejvíc mě „dostala“ ta svoboda a volnost. Záleží na autorovi, jak velké heslo napíše. A líbí se mi, že ve Wikipedii najdu i tzv. méně důležitá hesla.“ Co by vzkázala ostatním, kteří váhají, jestli se zapojit? „Práce na Wikipedii může zaujmout každého, není třeba hned psát hesla, je možné začít s opravami, doplňováním odkazů atd. V každém případě se člověk dozví mnoho nového, a to nikdy nikomu nemůže uškodit. Je to ovládání počítače zase v jiné rovině, takže začátek možná někoho trochu potrápí (což je můj případ). Ale stojí to za to!

Účast na wiki-setkání je zdarma, otázky k průběhu setkání je možné pokládat organizátorům na e-mailu seniori@wikimedia.cz. Více informací také na http://seniori.wikimedia.cz (termíny a místa konání v záložce Zájemci).