Vystavené grafické listy, knihy a sborníky byly vytvořeny ve školní dílně technikou přímého tisku z kamene pod vedením Jany Hubatkové. Jsou ukázkou neomezených výtvarných i technických možností litografie. Představují přehlídku rozmanitých přístupů a zaměření autorů od precizních knižních ilustrací až po mnohovrstevnaté gestické malby.

Výstava nabízí výběr prací studentů a absolventů ateliérů ilustrace a grafiky, filmové a televizní grafiky, textilní tvorby, ateliéru skla a ateliéru intermediální konfrontace.

Co je litografie?

Litografie je v původní umělecké grafice základní a nejrozšířenější způsob tisku z plochy. Princip litografie je poměrně prostý: spočívá v chemických schopnostech litografického kamene, jemnozrnného vápence. Strana kamene, ze které se tiskne, se zbrousí a uhladí. Litografický kámen přijímá mastnotu kresby.

Při tisku, je-li litografický kámen udržován vlhký, odpuzuje mastnou tiskovou barvu v místech, kde není kresba. Naopak pokreslená místa ji přijímají. K tisku se používá litografický lis.

Náročná a krásná

Technika kamenotisku je náročná - fyzicky namáhavá a technologicky obtížná, vyžaduje plné soustředění a citlivé vnímání během celého procesu. V tištěných barevných vrstvách se ukládá vedle tvořivé fantazie i čas prožitý nad dotýkanou plochou zbroušeného litografického kamene.