Světový den poezie je určen na 21. březen. Byl vyhlášen organizací UNESCO na jejím 30. zasedání, slaví se od roku 2000. Jedním z hlavních cílů tohoto svátku je podpora jazykové různorodosti a zviditelnění ohrožených jazyků v místě jejich používání.

Světový den poezie si také klade za cíl návrat k tradici ústního přednesu básní, chce zlepšit výuku poezie a obnovit dialog mezi představiteli básnického umění a ostatních uměleckých směrů jako je divadlo, tanec, hudba a malířství.

Kávu za báseň

Světový den poezie se slaví i v kavárnách, barech a restauracích po celém světě. Host, který si ve vybraných podnicích objedná nápoj, za něj může zaplatit napsáním básně. Tato tradice započala v roce 2015 a zapojila se do ní i Česká republika.

Literatura a hudba

A večer ke Světovému dni poezie si připravila i Městská knihovna v Praze. Podle autorů komponovaného literárně-hudebního večera nazvaného A v tom jsou světla zázraků, držitele několika prestižních cen v uměleckém přednesu Vladimíra Soldána a flétnistky Olgy Švárové Vlachové, členky několika hudebních uskupení, je poezie důležitým komunikačním prostředkem dneška, pomocí kterého můžeme klást otázky a dostávat na ně odpovědi.