Pérák byl podle mnoha příběhů neohrožený bojovník s nacisty. Podle jiných to zase byl zločinec, který pomocí pružin na nohou mohutnými skoky unikal spravedlnosti. Kde je pravda a existoval vůbec tenhle pražský superman?

Přednášku o fenoménu Péráka chystá Městská knihovna. Různé teorie si lze poslechnout z úst nejpovolanějších – tajemství této nejznámější české mytické postavy 20. století odhalí známý etnolog a folklorista PhDr. Petr Janeček, kterému nedávno vyšla i nová kniha nazvaná Mýtus o Pérákovi.

Hrdina nejen Trnkova filmu

„Skákal sounož, po každém dopadu na zem šel do hlubokého dřepu," popisovali údajní svědci setkání s hrdinou, který se objevil v legendárním animovaném filmu Jiřího Trnky a Jiřího Brdečky z roku 1946. Za okupace v letech 1939 - 1945 se totiž především v Praze šířila legenda o tajemném fantomovi – Pérákovi, který skákal jako klokan pomocí pružin na nohou. 

Snad to byl bývalý artista, snad zločinec anebo geniální vynálezce – rozhodně ale tahle šeptanda Pražanům, sužovaným válkou, hodně pomáhala po psychické stránce. Pérák přežil i po válce. Stal se hlavní postavou několika komiksů, chystal se o něm hraný film a objevuje se i v divadelní hře souboru VOSTO5. 

A co z jeho života odhalil etnograf Petr Janeček? Přijďte na přednášku do smíchovské pobočky Městské knihovny a zjistíte to sami.