Máte rádi milé příběhy? Pak určitě v Oddělení pro děti a mládež navštivte svět ilustrátora a spisovatele Petra Horáčka. Rozhodně máte z čeho vybírat. Tvorba tohoto autora totiž zahrnuje přes pětadvacet dětských knih, které se shledávají jen s pozitivními ohlasy.

Cena roku pro začínající autory

Kde se v tomhle dvaapadesátiletém autorovi vzala láska pro dětské knihy? Po studiích na Akademii výtvarných umění, kde se věnoval krajinomalbě u Františka Hodonského, se se svou britskou přítelkyní, s níž se seznámil na škole, odstěhoval do Anglie. Tam se jim narodily dvě dcery. A Horáček s nimi zůstal doma na mateřské.

Tehdy se mu do rukou dostala kniha Velice hladová housenka od amerického autora Erica Carleho, která ho okouzlila. A právě tahle barevná publikace se stala inspirací pro jeho vlastní tvorbu pro děti, o níž do té doby jen snil.

Mladý Čech na britském trhu po dlouhém čekání nakonec uspěl. Za svůj první titul Jahody jsou červené a další knihu Co je černé a bílé dokonce v roce 2001 získal Cenu roku pro začínajcí autory. Brzy přibyla i ocenění z USA, Británie či Holandska.

Příběh o přátelství dvou ptáčků

Městská knihovna upírá v rámci Knížkohraní pozornost především na Horáčkův titul nazvaný Papuchalk Petr. Tato kniha vypráví příběh o přátelství dvou legračních černobílých ptáčků s barevnými zobáčky, kteří umí udělat velký rámus. Jmenují se Petr a Pavel.

Pavel se ale najednou ztratí. A Petr dělá vše pro to, aby ho našel. Popisuje proto ostatním, jak jeho přítel vypadá. V hledání mu pomáhá kamarádská velryba, jenže se jim Pavla objevit nedaří. Když už to chtějí vzdát, usměje se na ně štěstí…

Nominace na prestižní cenu

Malá knížečka o papuchalkovi, která byla nominována na prestižní cenu The Kate Greenaway Medal, je ideální pro první čtení. A děti jistě budou milým, jednoduchým a vtipným příběhem nadšeni, obzvlášť, když ho doprovází osobité a hravé Horáčkovy ilustrace.