Týden knihoven je celostátní akce, která se koná pod záštitou Sekce veřejných knihoven Svazu knihovníků a informačních pracovníků České republiky. První celostátní ročník se uskutečnil v roce 1997 a od té doby knihovny každoročně v prvním říjnovém týdnu představují své nové, i stávající služby, v rámci akce nabízí také svým čtenářům atraktivní využití volného času.

Oddělení vzácných tisků

Pražská Městská knihovna si na Týden knihoven připravila zajímavý program zaměřený na knihovní speciality. Po celý týden tak budete mít možnost podívat se například do skladů, depozitářů, pod své ruce vás nechají nahlédnout i někteří odborníci.

Knihovníci vás třeba vezmou na exkurzi do Oddělení vzácných tisků. Jde o specializované pracoviště, které uchovává zhruba 20 000 historických a cenných dokumentů od 15. do 21. století. Oddělení tiskoviny také restauruje. Zkušení restaurátoři tu mimo jiné napravili mnohé tituly zničené povodněmi, mezi nejznámější tisky, kterým byla vrácena původní podoba, patří nejstarší kniha ve fondu - Pražská bible z roku 1488.

Digitalizace a Pragensia

V rámci Týdne knihoven můžete také proniknout do procesu digitalizace. V akci uvidíte planetární knižní skener, čtečku knih, digitální knihovnu, či sazečský program Adobe InDesign.

Na každý den akce je připravena i prohlídka oddělení Pragensia, které se věnuje našemu hlavnímu městu. Tady seženete knihy, brožury, průvodce, plány, mapy, periodika… Prostě tiskoviny, které monograficky nebo částečně pojednávají o Praze. A také vás průvodce naučí používat digitální knihovnu, abyste si starší knihy o naší metropoli mohli přečíst kdekoli.

Obrazy a hudebniny

Týden knihoven se v Praze zaměří i na výtvarné umění - podíváte se do Artotéky, oddělení, kde si můžete půjčit reprodukce, či originální grafiky.

Knihovna nezapomíná ani na milovníky hudby. Pro ty je připravena exkurze do Hudebního oddělení Ústřední knihovny, které především notové materiály a literaturu o hudbě shromažďuje už od roku 1893. A nejen to. Seznámíte se tu i s původními soukromými sbírkami hudebnin významných Čechů a Pražanů 19. a počátku 20. století.

 

Více na www.mlp.cz