Není nutné připomínat, že knihy a čtení mají pozitivní vliv na rozvoj dětského vnímání, pozornosti, paměti i tvořivosti. Bohužel však dnešní děti dávají mnohdy před knihou přednost televizi, počítači či jiné elektronice.

A to byl důvod, proč se v roce 2010 zrodil festival Děti, čtete?, který se snaží dospělým a dětem připomenout, že společné čtení může být jedinečným zážitkem. Projekt chce rovněž poukázat na to, že u nás stále vzniká kvalitní dětská literatura.

Dva dny plné čtení a zábavy

Letošní ročník festivalu je už desátý. A stejně jako v předchozích letech představí to nejlepší z tuzemské dětské literatury, co se za poslední rok zrodilo. Dle programu je jasné, že na své si přijdou jak mrňata a první čtenáři, tak i starší děti. Na všechny prostě čekají na Mariánském náměstí dva dny plné čtení, tvoření, zábavy, povídání s autory…

Součástí zahájení i vernisáž výstavy

Festival v Ústřední knihovně startuje 30. května ve 14:00 hodin. Součástí slavnostního zahájení bude i vernisáž putovní výstavy ilustrací a knih z katalogu Nejlepší knihy dětem 2018/2019.

Ještě týž den si pak malí čtenáři můžou užít výtvarnou origami dílnu, během níž ilustrátor Daniel Michalík zájemcům představí knihu Markéty Pilátové Papírový Pepíno, kterou výtvarně doprovodil. Právě tohle dílo od milovnice japonské kultury je plné papírových skládanek – každá kapitola pojednávající o dobrosrdečném Pepínovi totiž zahrnuje jedno origami, které si čtenář může složit podle připojeného návodu.

Program už od rána

Následující den, v pátek 31. května, je program na Mariánském náměstí nachystaný už od rána. Tak například hned od devíti hodin se děti od šesti let věku můžou v rámci výtvarné dílny potkat se Sylvou Francovou, autorkou a zároveň ilustrátorkou knihy Áďa spadla do kanálu.

Malí návštěvníci tak mohou blíže poznat hrdinku knihy Áďu, která jednoho dne vklouzla kanálem do základů Prahy a vydala se za dobrodružným putováním po gotické i renesanční architektuře, či objevováním příběhů o sochách světců z Karlova mostu.

Nová dobrodružství Rychlých šípů

O něco starší děti se zase s Editorem Tomášem Prokůpkem seznámí s novými dobrodružstvími legendárních Rychlých šípů. Nebo se spolu s debutujícím autorem Vojtěchem Matochou a jeho hrdiny Jirkou, Tondou a matematicky nadanou En můžou vydat do ponurých zákoutí Prašiny, která se v románu tohoto autora nachází někde v druhém pražském obvodu.

Pro nejstarší dětské čtenáře je pak určena například beseda s Ivonou Březinovou nad jejím posledním románem nazvaným www.bez-bot.cz, který je psaný jazykem dnešních teenagerů a vypráví příběh patnáctiletého kluka, jemuž se stalo osudným soupeření o přízeň obdivované dívky.

 

Další program festivalu Děti, čtete? najdete na stránkách knihovny