Hned po příchodu do knihovny najdete v prvních regálech tematickou výstavku, kterou knihovna pravidelně obměňuje. A nyní se právě v této své části zaměřila na šedesátá léta minulého století. A to jak v literatuře, tak i filmu, hudbě a divadle.

Nová, pestrá témata

Jaká je literatura 60. let minulého století? Má velmi dobrou úroveň. Už se nepíší budovatelské romány, omezuje se i historická tvorba. Do popředí se dostávají nová, pestrá témata. Takže z tohoto období narazíte jak na knihy se sportovní tematikou, tak i science fiction, objevuje se satira a dokonce i erotika.

Spisovatelé ve svých knihách kritizují předchozí období – 50. léta a také upozorňují na nedostatky socialismu. Píší se reportáže, novely, povídky, i psychologická tvorba, přičemž autoři se nebojí nespisovného jazyka, neváhají použít ani nářečí, či slang.

Hrabal a spol.

Mezi výrazné literární osobnosti 60. let 20. století patří například Bohumil Hrabal, který sice vystudoval práva, ale jako právník se nikdy neživil. Vystřídal různá zaměstnání – od písaře na notářství, přes úředníka, skladníka, traťového dělníka, výpravčího, pojišťovacího agenta, obchodního cestujícího, až po baliče papíru.

Spisovatelem z povolání se stal až v roce 1963 a za své dílo byl několikrát oceněn – například za romány Příliš hlučná samota, Obsluhoval jsem anglického krále, či za trilogii Svatby v domě, Vita nuova a Proluky. Bohumil Hrabal se rovněž stal nejpřekládanějším českým autorem 20. století.

Knihovna se ze spisovatelů 60. let 20. století soustředí i na Ludvíka Vaculíka, Pavla Kohouta, Josefa Škvoreckého, Miroslava Horníčka, Otu Pavla a mnoho dalších autorů té doby.

I ve filmu začaly tát ledy

A co film 60. let 20. století? I tady začaly postupně tát ledy a kromě starší generace, která byla na vrcholu tvůrčích sil, se začala prosazovat i generace mladá, jež se později zapsala pod označením česká nová vlna.

Filmy začal točit například Jiří Menzel, Miloš Forman, Ivan Passer, Evald Schorm, či Věra Chytilová. A pozor, Klosův a Kadarův Obchod na korze a Menzelův přepis Hrabalových povídek Ostře sledované vlaky se dokonce pyšní americkým Oscarem! Knihovna připomíná například ještě snímky Vynález zkázy, Páté kolo u vozu, Sedmikrásky...

Jak to bylo v 60. letech s hudbou a divadlem? Přijďte se dozvědět víc do Ústřední knihovny na Mariánské náměstí!