Výstavu si návštěvníci opatovské knihovny mohou prohlédnout od 9. 5. do 3. června.

Její autor pochází z učitelské rodiny, která pečlivě dohlédla na to, aby se nejprve vyučil ručním sazečem (dnes už téměř zapomenuté řemeslo) a poté absolvoval obor grafická úprava tiskovin na Střední průmyslové škole grafické v Praze.

Knihy jsou mu povoláním

Po ukončení studií pracoval delší čas jako grafik – návrhář v Jihočeských tiskárnách. Po roce 1989 se pokoušel rovněž v tomto oboru podnikat, ale byl převálcován nástupem počítačových programů, i když jeho práce je zásadně „Computer free!“.

Zhruba v roce 2001 podnikání z existenčních důvodů vzdal a nechal se zaměstnat v reklamní agentuře. Zde vydržel do loňského jara, v současné době pracuje jako knihař v tiskárně.

Ke knihám má tedy blízko, snad i proto si Petra Palmu vybrali kurátoři Městské knihovny coby dalšího českého výtvarníka, který se na Opatově prezentuje.

Pracuje technikou linorytu

Pro dílo tohoto svérázného grafika, který už vystavoval po celé naší republice, je typická technika linorytu, tedy tisku z výšky, kdy vyrytá plocha v linorytu zůstává nezabarvená a netiskne se.

Jako základní materiál pro rytí a jako tisková forma se používá lino neboli linoleum či PVC. S nimi pracuje také Palma ve svých originálních dílech, ve kterých často kombinuje obraz a psané slovo.

 

Podívejte se na webové stránky: www.mlp.cz